Nieuwsuur
ANP

Het bericht dat voetballer Abdelhak Nouri ernstige en blijvende hersenschade heeft overgehouden aan zijn hartritmestoornissen, heeft niet alleen de voetbalwereld geschokt. Vooral zijn familie en vrienden, en vele fans zijn van slag. Dat bleek gisteravond ook bij het ouderlijk huis van Nouri in Amsterdam-Geuzenveld.

Duizenden fans kwamen samen op het pleintje waar Nouri altijd te vinden was in zijn jeugd. Een spreker namens de familie ging een gebed voor en sprak de menigte toe.

"De beste manier om Appie te respecteren is zijn gedrag te kopiëren. Hij heeft ons laten zien hoe je met mensen moet omgaan. Moslims en niet-moslims. Laat dit een les zijn vandaag", zei de woordvoerder.

Verschillende achtergronden

Nouri's oud-leraar Sofyan Mbarki en tegenwoordig PvdA-raadslid in Amsterdam, kan het nog steeds niet geloven. "Je eerste gedachte gaat natuurlijk naar zijn familie, naar zijn ouders, naar zijn broers en andere familieleden. Maar ook naar alle Amsterdammers. Iedereen kent Nouri."

Mbarki zag tijdens het eerbetoon mensen van allerlei verschillende achtergronden samen. "Mensen uit de grachtengordel, Feyenoorders en Ajaxieden. De rivaliteit tussen voetbalclubs en mensen was even niet zichtbaar. Het mens-zijn verbond iedereen. We waren één. En dat is best bijzonder in een tijd van polarisatie. Het heeft me echt ontroerd", zegt hij.

Eerbetoon Nouri verbroedert

Mbarki is net als Nouri opgegroeid in Amsterdam Nieuw-West en een grote fan van de voetballer.

"De verbinding die we zagen bij de bijeenkomst, is precies wie Appie is. Een jongen uit de wijk, hij bracht iedereen samen. Hij had contact met iedereen en was vriendelijk tegen iedereen. Hij was in staat om werelden te verbinden."

Trots op wie hij is

"Hij verloochende zijn identiteit niet. In een filmpje voor Ajax TV zie je hem bidden, hij droeg zijn moslim-zijn uit. Hij is een voorbeeld als voetballer voor de jongens en meisjes uit de wijk, maar ook als mens. Iemand die positief is, hard werkt, en trots is op wie hij is en waar hij vandaan komt. In dit land kun je meedoen. Dat liet hij zien."

"Het zou mooi zijn als we de eenheid van de duizenden mensen in de straten gisteren, kunnen vasthouden."

STER reclame