Aangepast

'Je ziet dat veel jongens de eindstreep niet gaan halen'

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Bij het Noord-Hollandse dakdekkersbedrijf BOKO haalt niet iedereen ongeschonden zijn pensioen. "Helaas niet. We zijn een bedrijf met veel mensen die hier al lang werken en dus ook al ouder zijn. Er zijn er altijd twee die tegen arbeidsongeschiktheid aan zitten", zegt directeur Rob Bootsman.

Het werk is fysiek zwaar bij het bedrijf. "Ze moeten daken ontmantelen, slopen, afvoeren en nieuwe dakbedekkingen aanbrengen. Dus ze slepen de hele dag met materialen." Het aantal werknemers dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (WIA) krijgt, is bij het bedrijf drie keer zo hoog als landelijk cijfers.

'Je ziet dat veel jongens de eindstreep niet gaan halen'

Vaker arbeidsongeschikt

En daar heeft niet alleen deze sector last van. Nederlanders met zware beroepen halen steeds vaker hun pensioen niet, signaleren verschillende pensioenfondsen in de Volkskrant. Ze krijgen dan een arbeidsongeschiktheidsuitkering om de periode tot hun pensioen te overbruggen.

Sinds de pensioenleeftijd van 65 naar 67 is gegaan is het aantal nieuwe arbeidsongeschikten verdubbeld bij pensioenfonds Metaal en Techniek. Ook bij het pensioenfonds Zorg & Welzijn worden ouderen vaker arbeidsongeschikt verklaard.

Uitkeringsinstantie UWV concludeerde vorige maand al dat er de afgelopen zes jaar niet zoveel arbeidsongeschikten bijkwamen als in 2016.

"Het is slijtage aan de rug en knieën, ze hebben elke dag pijntjes en vallen vaker langdurig uit. Dat is triest om te zien. Je ziet veel jongens waarvan je weet die gaan de eindstreep niet halen", vertelt Bootsman.

BOKO heeft al veel geïnvesteerd in mechanisatie en automatisering wat het werk lichter maakt. "Maar de mensen die nu 50 en 60 jaar zijn, hebben in het al verleden al veel fysiek werk geleverd. Dat ga je nu merken."

Volgens de directeur zit de oplossing in minder werken. "Op woensdag vrij, dan heb je een dag om te herstellen. Als dat de oplossing is om tot je 67e duurzaam inzetbaar te zijn, is dat een win-win-situatie voor werkgever en werknemer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl