'Het pensioenstelsel is ingewikkeld en oneerlijk'

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Een groot deel van alle pensioenfondsen zit in zwaar weer. 73 fondsen hebben minder vermogen dan het wettelijk minimum. Voor miljoenen gepensioneerden dreigen nu kortingen als het stelsel niet wordt aangepast.

Het systeem is niet toekomst- en crisisbestendig. Nu de rente al lange tijd laag staat, wordt de roep om verandering luider.

Nieuwsuur spreekt met de pensioenfondsen die er het best en het slechtst voorstaan.

'Het pensioenstelsel is ingewikkeld en oneerlijk'

De werknemers van Tandtechniek Zeist vallen onder Pensioenfonds Tandtechniek: een van de pensioenfondsen die er het slechtste voorstaan. Er is een kans dat het fonds volgend jaar moet korten.

"Wij zijn amper bezig met het pensioenstelsel van de toekomst. Wij zitten met de zorgen van morgen: hoe zijn we in staat om de komende jaren niet te korten?", zegt voorzitter Henk van der Meer.

Ondanks de problemen maken werknemers van Tandtechniek Zeist zich amper druk om hun pensioen. De algemene gedachte is dat zij tegen die tijd wel weer zien hoe het er voor staat met hun pensioen.

Bij Pensioenlab, een bijeenkomst van de jongerentak van FNV en CNV, vinden ze dit de verkeerde houding. "We werken elke week een dag voor ons pensioen."

"Het pensioen gaat over ons. Het is nu te ingewikkeld en oneerlijk. Daar moeten we iets aan doen", zegt Esther Crabbendam, voorzitter van FNV Jong.

Crabbendam vindt dat daarin een rol is weggelegd voor jongeren. "Een steeds kleinere groep mensen betaalt pensioen voor een steeds grotere groep mensen."

"Hoe kunnen we regelen dat er straks genoeg geld is? Dat jongeren nu niet met zijn allen in opstand komen, wil niet zeggen dat het in de toekomst niet gebeurt."

Noodzaak

Henriette de Lange is voorzitter van pensioenfonds HaskoningDHV. Dit is een van de fondsen die het juist heel goed doet. Toch ziet zij ook de noodzaak van de herziening van het pensioenstelsel.

"Als het systeem wordt veranderd hebben de jongeren ook wensen. De druk om een helder en begrijpelijk systeem wordt steeds groter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl