ANP
Aangepast

Gemeenten willen af van permanente bewoners vakantieparken

Niet alleen de Brabantse gemeente Zundert wil af van zijn recreatiepark en bewoners. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat in heel Nederland gemeenten problemen hebben met tienduizenden mensen die permanent op vakantieparken wonen. Elf gemeenten op de Veluwe luiden nu de noodklok.

"Alle provincies waar recreatieparken zijn, kennen deze problematiek", zegt Henk Lambooij, burgemeester van Putten. "We moeten af van het idee dat dit lokaal of regionaal kan worden opgelost. Dit is een nationaal probleem en verdient ook die aandacht."

Personen in nood

In de gemeente Putten staat ook een recreatiepark, waar veel caravans permanent worden bewoond. "Dat zijn voor een deel arbeidsmigranten die op zoek zijn gegaan naar goedkope huisvesting. Maar ook personen in nood, zoals mensen die gescheiden zijn, psychosociale problemen hebben of die in de schulden zitten."

Volgens een recente schatting leiden zo'n 200.000 mensen in Nederland, door schulden en andere problemen, een bestaan zonder adres, zonder vaste woon- of verblijfplaats of zelfs zonder identiteit.

De overheid en instanties hebben volgens Lambooij die mensen voor te lange tijd doorverwezen naar de vakantieparken. "En nu zitten wij er mee. We willen de caravans weer vrij krijgen voor toeristen, want die willen niet tussen deze mensen verblijven."

Met het beleid 'Vitale Vakantieparken' maken elf gemeenten op de Veluwe nu rigoureus een einde aan de permanente bewoning. Voor arbeidsmigranten die werken in de regio wordt een nieuw park gebouwd dat speciaal voor hen is bedoeld. Maar veel andere bewoners kunnen vaak nergens anders terecht.

Gemeenten willen af van permanente bewoners vakantieparken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl