Trump tijdens zijn speech in Warschau
Aangepast

Trump in Europa op zoek naar een tweede kans?

De Amerikaanse president Donald Trump is de komende twee dagen in Hamburg voor de G20-top en deed vandaag alvast Warschau in Polen aan. G20-tops zijn meestal niet de spannendste bijeenkomsten, vooral in de afgelopen jaren, maar deze top zit vol met geopolitieke hobbels.

Zo bestaat er na een eerder bezoek van Trump aan Brussel twijfel over zijn bereidheid solidair te blijven met de Europese NAVO-lidstaten. Trump noemde het bondgenootschap eerder achterhaald en riep de lidstaten op om hun financiële bijdrage flink te verhogen.

Artikel 5

Bondskanselier Angela Merkel riep toen, na het bezoek van Trump, Europeanen op het lot in eigen hand te nemen. Ze zei toen "dat de tijden waarin we ons volledig op anderen konden verlaten, voorbij zijn".

Trump in Europa op zoek naar een tweede kans?

In Warschau probeerde Trump de lidstaten gerust te stellen door te benadrukken dat de Verenigde Staten nog steeds achter artikel 5 van het NAVO-handvest staan. Dit artikel bepaalt dat de lidstaten elkaar direct te hulp komen als een van hen wordt aangevallen. Polen en andere landen in Oost- en Midden-Europa voelen zich bedreigd door Rusland.

Trump speecht in Warschau

Volgens Thomas Wright, journalist bij de Amerikaanse website Politico, biedt het bezoek aan Polen Trump de gelegenheid om de schade van het bezoek aan Brussel te herstellen. "Dat doet hij door zijn inzet voor de veiligheid van Oost-Europa te tonen."

Eenheid

Maar dat is niet zonder risico. Polen ligt binnen de Europese Unie onder vuur omdat het de rechtsstaat aan zijn laars lapt en niet bereid is de vluchtelingenafspraken na te leven. Trump benadrukte vandaag juist zijn verbondenheid met Polen, waar hij op uitnodiging van de Poolse regering ook het 'Drie-zeeën-overleg' bij zal wonen.

Deze conferentie van Midden- en Oost-Europese landen is Brussel een doorn in het oog. Polen zou Centraal- en Oost-Europa onder Poolse leiderschap willen verenigen als tegenwicht tegen het Duitse leiderschap in het westen en het Russische in het oosten en daarmee de eenheid binnen Europa verstoren.

Voor de meeste presidenten zou een succesvol bezoek mogelijk moeten zijn. Maar Trump is geen gewone president.

Thomas Wright, Politico

En dan is er nog de eerste ontmoeting tussen Trump en Vladimir Poetin. Trump noemde Rusland vandaag expliciet als bedreiging voor de vrijheid en riep Rusland op zijn "destabiliserende activiteiten in Oekraïne en elders" te stoppen en op te houden met zijn steun aan Iran en het regime in Syrië. Ook zei hij dat Rusland het Westen destabiliseert met cyberaanvallen.

Moskou reageerde meteen en heeft via de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, laten weten dat Moskou helemaal niet akkoord gaat met aanpak van Trump. "We wachten de eerste ontmoeting met de twee presidenten af."

Wright: "Voor de meeste presidenten zou een succesvol bezoek mogelijk moeten zijn. Maar Trump is geen gewone president."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl