Trump en Merkel voor aanvang van de G20-top
NOS NieuwsAangepast

Wereldleiders voor G20 in Hamburg, stad op slot

Hamburg loopt vol voor de G20-top, die daar morgen begint. Op de luchthaven van Hamburg kwam vanmiddag de ene na de andere wereldleider aan. De meeste aandacht ging uit naar president Trump, die na een bezoek aan Polen rond 16.00 uur aankwam in de Duitse stad.

Trump werd opgewacht door de burgemeester van Hamburg. Aan het begin van de avond ontmoette hij bondskanselier Merkel. Volgens een Duitse regeringswoordvoerder spraken de leiders over actuele kwesties, zoals de situatie in Noord-Korea en het Midden-Oosten.

Andere leiders die al zijn aangekomen, zijn de Chinese president Xi Jinping, de Japanse premier Shinzo Abe, de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, de Canadese premier Justin Trudeau en de Zuid-Afrikaanse leider Jacob Zuma. Premier Rutte wordt morgen verwacht.

 • AFP
  Topdrukte op de luchthaven van Hamburg én een feest voor vliegtuigspotters
 • EPA
  Behalve de Air Force One was het Japanse regeringstoestel te bewonderen
 • AFP
  De president van Zuid-Korea heeft ook zijn eigen Boeing 747...
 • AFP
  ...net als de Chinese president Xi
 • EPA
  Ook aanwezig bij de G20: Justin Trudeau met vrouw en kind

Op de G20-top zijn de leiders van 19 grote industrielanden en de EU bij elkaar. Op de agenda staan onder meer besprekingen over de wereldhandel en de strijd tegen terrorisme en klimaatverandering. Mogelijk gaat het ook over de crises in het Midden-Oosten en Noord-Korea.

Er wordt ook met spanning uitgekeken naar de eerste ontmoeting van Trump en zijn Russische collega Poetin. Die spreken elkaar morgen om 16.00 uur, als de andere deelnemers aan de top het hebben over klimaatverandering. De aanpak daarvan is een van de grootste strijdpunten tussen Trump en andere wereldleiders. Trump heeft de VS onlangs teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Welcome to Hell

Rond de top worden veel demonstraties verwacht. Duizenden mensen willen de komende dagen demonstreren tegen globalisering en sociale ongelijkheid.

Aan het einde van de middag begon in de alternatieve wijk St. Pauli een betoging met de naam Welcome to Hell. Duizenden demonstranten wilden in een optocht door het centrum lopen, maar de betoging werd beëindigd na confrontaties met de politie.

Om het aantal potentiële geweldplegers te beperken, houdt de Duitse douane controles bij grensovergangen. Zeker een Nederlandse bus met activisten is vanmiddag tegengehouden.

Een inzittende van de bus zei tegen de NOS dat ze Duitsland niet in mogen en dat ze worden teruggestuurd. Een reden daarvoor zou niet zijn gegeven. De activist benadrukte dat hij en zijn medereizigers vreedzaam wilden demonstreren.

De activisten werden tegengehouden bij een grenscontrole

De veiligheidsmaatregelen in Hamburg zijn enorm. Er worden bijna 20.000 agenten ingezet. De omgeving van het officiële gastenverblijf van de stad, waar president Trump en zijn vrouw logeren, is hermetisch afgesloten. Ook rond de slaapadressen van andere leiders en het conferentiecentrum ziet het blauw van de politie.

Het verkeer heeft daar behoorlijk onder te lijden. Op Twitter zeggen forensen dat ze meer dan drie uur hebben gedaan over korte ritten. De luchthaven van Hamburg adviseert reizigers om met het ov te komen, omdat veel toegangswegen zijn afgesloten.

Ook voor het luchtruim gelden beperkingen. Een Nederlands zweefvliegtuig dat een afgesloten deel van het luchtruim was binnengedrongen, is door een politiehelikopter geëscorteerd naar een vliegveld buiten de stad. De piloot kan volgens Duitse media een boete van 10.000 euro verwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl