Aangepast

Vier vragen over de boycot van Qatar

De laatste uren van het ultimatum tegen Qatar tikken weg. Vanavond om elf uur Nederlandse tijd moet Qatar met een reactie komen op de dertien eisen van een aantal buurlanden.

Bahrein, Egypte, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben een economische boycot ingesteld tegen Qatar. We legden de Nederlandse journalist David Poort vier vragen voor over de blokkade en zijn werk Al Jazeera.

Wat is de huidige situatie bij Al Jazeera?

Op de lijst met eisen van de blokkerende landen staat onder meer dat Qatar het door de regering gefinancierde tv-station Al Jazeera moet sluiten, omdat de nieuwszender zou bijdragen aan de onrust in de regio.

"Ik ga er vanuit dat ik morgen nog wel een baan heb. Daarbij ga ik af op wat de minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd: 'Aan de soevereiniteit van Qatar wordt niet getornd'. Het is eigenlijk alsof Duitsland van Groot Brittanië zou eisen dat ze de BBC sluiten. En daar wil Qatar natuurlijk niet aan."

Waarom willen buurlanden Al Jazeera laten sluiten?

Uit protest tegen Al Jazeera zette Saudi-Arabië eerder als de concurrerende nieuwszender Al Arabiyyah op. Ze willen hiermee de invloed verkleinen van de in hun ogen propagandazender van Qatar. Arabische leiders maken zich vaak boos over het nieuws dat Al Jazeera brengt, maar waarom?

"Bij Al Jazeera wordt continu de oppositie voor de camera gehaald en biedt een platform. En dat is tegen het zere been van absolute monarchieën om ons heen. Iedereen krijgt een platform hier en dat is hier absoluut 'not done'. Vandaar dat een aantal landen zo graag willen dat dit station dicht gaat."

Is Qatar bereid om tegemoet te komen aan eisen?

Het steenrijke oliestaatje Qatar wordt beschuldigd van banden met terroristische groeperingen. De buurlanden eisen naast de sluiting van Al Jazeera onder andere het doorsnijden van de banden met onder meer Hezbollah en IS en het contact met Iran moet op een lager pitje worden gezet. Maar is Qatar bereid om aan één van deze eisen tegemoet te komen?

"Qatar heeft aangegeven om te willen praten. Maar ze willen pas gaan praten als de blokkades weg zijn. Terwijl de blokkerende landen juist aangeven dat ze niet willen onderhandelen over de eisen. Dat is de huidige patstelling. Maar alle vier de landen hebben de tijd, terwijl voor Qatar de tijd tikt."

Hoe lang gaat Qatar deze blokkade volhouden?

Veel van het voedsel in Qatar wordt geïmporteerd via de buurlanden. David Poort denkt daarom niet dat Qatar het lang volhoudt zonder haar buurlanden.

"De Emir heeft heel hard van de daken geroepen dat het goed uit te zingen is. Maar het kost bakken met geld. Het gaat er dan ook om hoe lang Qatar bereid is om dit vol te houden ten opzichte van zijn politieke idealen. Als ik zie hoeveel voedsel er nu ingevlogen moet worden, denk ik niet dat het lang stand kan houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl