Aangepast

Stevige boetes moeten beugelende tandarts in het gareel krijgen

  • Marloes Elings

    Redacteur

  • Marloes Elings

    Redacteur

"Nienke kreeg een beugel, maar je zag helemaal geen verbetering van haar gebit. De ene keer stond haar linker hoektand helemaal scheef, een maand later haar rechter hoektand", vertelt haar vader Ronald Paul. "De behandeling zou drie jaar duren, maar na drieënhalf jaar stonden de tanden van Nienke nog steeds niet recht. Ze schaamde zich dood."

De tienerdochter van Paul was via de tandarts naar een orthodontist doorverwezen. Maar de man bleek helemaal geen orthodontist te zijn. Hij bleek een tandarts die ook beugels plaatst.

Op zich is dat niet verboden. Tandartsen mogen zoveel beugels plaatsen als ze willen. Maar ze mogen zich niet uitgeven voor orthodontist. Die titel is voorbehouden aan tandartsen die zich na hun basisopleiding vier jaar hebben gespecialiseerd aan een erkende universiteit, en die als specialist in het BIG-register staan ingeschreven.

De Consumentenbond deed onlangs onderzoek. Van de 150 tandartsen die zij onderzochten, bleken 64 zich ten onrechte uit te geven voor orthodontist. De brancheorganisaties van tandartsen en orthodontisten maakten daarop afspraken over het titelgebruik. Maar nieuw onderzoek van de Consumentenbond wees uit dat van die 64 tandartsen het merendeel zich nog steeds orthodontist noemt.

Voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg is de maat vol. "Op zich kunnen tandartsen prima beugels plaatsen", zegt hoofdinspecteur Hans Schoo. "Maar op het moment dat er iets misgaat, of dat het ingewikkeld wordt, zouden ze hun patiënten moeten doorverwijzen naar een echte orthodontist. Dat gebeurt helaas niet altijd."

Inspectie dreigt met forse boetes voor tandartsen

De Nederlandse Vereniging van Orthodontisten is blij dat de Inspectie actie onderneemt. "Niet omdat tandartsen allemaal slecht werk afleveren, maar omdat patiënten denken dat ze naar een oogarts gaan, terwijl ze bij de opticiën terecht komen", aldus penningmeester Christo Boxum.

De Orthodontistische Vereniging van Algemeen Practici (OVAP) heeft op haar website een brief gepubliceerd met de 'intercollegiale afspraken om onjuist titelgebruik in de orthodontie te voorkomen'.

Voorzitter Peter Lamark wil daar inhoudelijk niet op reageren. "De gevoeligheid en nuances over dit onderwerp kunnen ons inziens niet in een kort interview of nieuwsitem voor het publiek duidelijk worden gemaakt", laat hij per mail weten. "Wij laten binnenkort zelf een film maken."

Stevige boetes moeten beugelende tandarts in het gareel krijgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl