Martin Cleaver
Aangepast

Britten in Nederland: dit maakt het leven voor expats moeilijker

De Britten snakken naar duidelijkheid: hoe gaat de brexit eruitzien en wat gaat het betekenen. Na de verkiezingen en het verlies van premier Theresa May is de onzekerheid daarover alleen maar toegenomen. Ook bij Britten in Nederland.

Martin Cleaver woont al 44 jaar in Nederland, maar volgt de Britse politiek op de voet. Vol verbazing kijkt hij naar de uitslag van de verkiezingen. "Ik denk dat er totale chaos heerst in Groot-Brittannië. Dit heeft niemand aan zien komen, net als bij de brexit."

De Conservatieve Partij van May verloor haar meerderheid in het Britse Lagerhuis, maar ze regeert door met de Noord-Ierse unionisten. "May is nu afhankelijk van tien man uit Noord-Ierland, een soort Staphorst-militie. Maar ook van dertien Conservatieven in Schotland die juist voor de EU zijn en geleid worden door een lesbische vrouw. Dit is House of Cards maal tien."

Britten in Nederland: dit maakt het leven voor expats moeilijker

Rachel Morton die al 18 jaar in Nederland is vooral teleurgesteld in haar vaderland. "Ik was een trotse EU-burger toen ik hier kwam. Ik had in het buitenland gestudeerd en kon in Nederland gaan wonen. Dat kan straks misschien niet meer. Er verandert veel, het klimaat wordt harder en rechtser."

Het verbaasde Morton dat May aanblijft als premier. "Haar positie is veel zwakker nu. Ik had gedacht dat ze zou aftreden, net als Cameron na de brexit. Ik vind de verkiezingen zonde van alle tijd en moeite."

Morton had op Labour gestemd als dat mocht. "Corbyn had gegarandeerd dat expats in Groot-Brittannië veilig waren. En andersom. May is daar nog steeds onduidelijk over."

Rachel Morton

Cleaver is bang voor anderhalf jaar van chaos en verwarring. "Het land is absoluut niet in staat om de onderhandelingen in te gaan. Het maakt het leven moeilijker voor expats zoals ik. Ik heb gelukkig geen Brits pensioen en gezondheidszorg nodig. Maar er zijn duizenden Britten in Spanje die daar afhankelijk van zijn."

Hij heeft besloten alvast een Nederlands paspoort aan te vragen. "Ik wil vrij kunnen blijven reizen, dat kan straks misschien niet meer."

Ook Morton denkt erover. "Het is gek om straks in een EU-land te wonen waar ik geen lid van ben." Maar ze maakt zich vooral zorgen voor haar dochter. "Die wil later misschien in Engeland studeren, ik weet niet of dat dan nog kan."

Wat er de komende anderhalf jaar gaat gebeuren, weet ook Cleaver niet. "Dat is een hele interessante vraag. Ik denk dat iedereen gewoon op de volgende aflevering zit te wachten in deze spannende soap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl