President Donald Trump mag de klimaatafspraken van Parijs willen opzeggen, veel Amerikaanse staten gaan door met hun beleid om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
De minister van justitie van New York heeft inmiddels aangekondigd dat hij terugtrekking uit het akkoord van Parijs bij de rechter zal aanvechten.
Californië is met een tal van maatregelen op klimaatgebied dé Amerikaanse koploper. In de wet in Californië staat dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen 40 procent onder het niveau van 1990 moet liggen.
Nu aanpakken
Staatssecretaris Sharon Dijksma, de Californische gouverneur Jerry Brown en anderen spraken vorige week in San Francisco nog op de bijeenkomst Climate is Big Business.
Brown was er vastbesloten dat hij de missie van zijn staat niet door Trump laat dwarsbomen. "We moeten klimaatverandering nú aanpakken, uitstel maakt oplossingen alleen maar duurder."
Dijksma benadrukte in San Franscisco ook de grote mogelijkheden voor het bedrijfsleven. "Investeren in het klimaat betekent banen en economische groei."
Het Nederlandse bomenplantbedrijf Land Life Company is zo'n bedrijf dat investeert in het klimaat. Het bedrijf heeft als doel om over de hele wereld sterke bomen te planten, die de natuur herstellen.
In een droog gebied als Californië, regelmatig geteisterd door bosbranden, zorgt het bedrijf er via de 'Cocoon-incubator', een soort couveuse-technologie, voor dat bomen steeds sterker worden.
"De incubator helpt stekjes te overleven met water en beschutting, en breekt vervolgens af tot substraat en voeding voor de bomen. Bewatering en onderhoud zijn niet nodig", vertelt directeur en oprichter Jurriaan Ruys.
De groene ontwikkeling is een zeer belangrijk agendapunt in Californië, ziet Ruys. "Ze zijn zeer bezorgd over de staat van hun natuur, die droger en droger wordt. Klimaatverandering maken ze in Californië aan den lijve mee."
"Wij herstellen met onze bomen de droge gebieden en zijn nu ook bezig om samenwerkingen aan te gaan met bedrijven die hun CO2-emissies compenseren door ons te financieren om bomen terug te planten."
Chinees verzinsel
Trump noemde de opwarming van de aarde eerder een Chinees verzinsel om de Amerikaanse economie te verzwakken. Maar de Chinese premier Li Keqiang zegt vandaag dat er "een wereldwijde consensus" is over de strijd tegen klimaatverandering. En hij noemt het een "internationale verantwoordelijkheid" om de klimaatverandering tegen te gaan.
Vanmiddag en morgen is er in Brussel een topbijeenkomst tussen de EU en China. De Financial Times meldt dat de Chinezen daar een "groene alliantie" willen sluiten met de EU.
De Europese Unie is zeer ongelukkig met het voornemen van Trump. EU-president Tusk deed vanochtend via Twitter nog een laatste rechtstreekse poging om Trump te overtuigen. In een tweet vraagt hij Trump om "alsjeblieft het (politieke) klimaat niet te laten verslechteren".
In februari bood Emmanuel Macron, toen nog kandidaat voor het Franse presidentschap, Amerikaanse wetenschappers en academici die zich bezighouden met het klimaat asiel aan in Frankrijk.