Aangepast

'Ik vraag mij af of er werklozen zijn, want ik zie ze niet'

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Het is voor bedrijven in de ICT, zorg en de bouw steeds moeilijker om gekwalificeerde mensen te vinden. Te weinig leerlingen in het mbo kiezen voor een opleiding in die sectoren. Het tekort dreigt zelfs de economische groei in Nederland af te remmen, blijkt uit cijfers van het UWV.

De Eindhovense Willy Swinkels komt handen tekort in zijn glaszettersbedrijf. "We nemen nu geen nieuwe aanvragen aan omdat we ze niet kunnen wegwerken. Dat komt door een tekort aan vakmensen."

Werkegevers zoeken handige mensen

Swinkels heeft nu drie vacatures openstaan. Maar om verder te groeien heeft hij in de toekomst wel tien of twintig extra mensen nodig. En veel eisen stelt hij niet. "Iedereen die handig is, is hier welkom en wordt vervolgens intern opgeleid. We nemen allerlei mensen aan. Laatst nog iemand van 62 jaar, statushouders en ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

Toch blijft het lastig om werknemers te vinden. "Ook via instanties als het UWV. Op de een of andere manier zijn die mensen er niet of worden niet gematcht. Ik vraag mij af of er wel werklozen zijn, want ik zie ze niet", zegt Swinkels.

Dans- of beautyopleiding

Door de crisis in de bouw en zorg kozen minder jongeren de afgelopen jaren voor een opleiding in deze sectoren. Veel jongeren kiezen nog voor een opleiding waar juist weinig werk in te vinden is, zoals administratieve, beauty- of dansopleidingen.

Dat pakt nu slecht uit omdat deze sectoren juist weer groeien, terwijl administratieve functies vaak verdwijnen door automatisering.

Anders betekent het dat studenten worden opgeleid voor werkloosheid.

Rob Witjes

Volgens Rob Witjes van het UWV zouden mbo's alleen opleidingen moeten aanbieden die perspectief hebben op werk. "Anders betekent het dat studenten worden opgeleid voor werkloosheid."

Ook zou er meer voorlichting gegeven kunnen worden, vindt Witjes. "Op voorlichtingsdagen en op websites moet heel duidelijk worden wat de baankansen zijn van opleidingen." Mbo-scholen zijn daartoe ook wettelijk verplicht.

Jongeren denken dat het zwaar en vervelend werk is.

Willy Swinkels

Glaszetter Swinkels denkt dat de bouw vooral een imagoprobleem heeft. "Jongeren denken dat het zwaar en vervelend werk is, terwijl ze niet weten wat er tegenwoordig al allemaal mogelijk is."

Daarnaast wordt er volgens de glaszetter op scholen te veel ingezet op het halen van een hoge Cito-score en niet op het leren van een vak. "Wat is er mis met een klas vol timmermannen en glaszetters?"

Werk, werk, werk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl