Bouwvakker aan de slag bij verbouwde Thialfstadion.
NOS NieuwsAangepast

Juist in bouw en zorg nu schreeuwend tekort aan personeel

Een tekort aan personeel dreigt de economische groei te remmen, meldt het UWV. Vooral in de ICT, de zorg en de bouw is het voor bedrijven steeds moeilijker om gekwalificeerde werknemers te vinden.

In de bouw en de zorg was het de afgelopen jaren juist moeilijk om een baan te vinden vanwege de crisis en bezuinigingen. Daarom zijn minder jongeren een opleiding voor deze sectoren gaan volgen. Dat pakt slecht uit omdat deze sectoren nu juist weer sterk groeien.

Het aantal vacatures in de bouw is in twee jaar meer dan verdubbeld. Dit jaar komen er 17.000 banen bij. Door de vergrijzing stromen veel oudere werknemers uit. Er is vooral veel vraag naar timmermannen, metselaars, en installatiemonteurs.

  • ANP
    Tekort aan personeel kan een rem zetten op de groei in de bouw
  • ANP
    Personeel van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam is bezig met een verhuizing.

Zorg

In de zorg is het aantal vactures bijna verdubbeld. Er zijn steeds meer moeilijk vervulbare vacatures, onder meer voor verzorgenden, verpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde en verzekeringsartsen.

De schaarste aan personeel is volgens het UWV voor een deel het gevolg van het negatieve imago van de verpleging en verzorging. Hbo-studenten verpleegkunde vinden bijvoorbeeld dat de zorg voor ouderen weinig uitdaging biedt en dat de werkdruk er te hoog is. Ze kiezen liever voor een baan in het ziekenhuis.

In de ICT was het al moeilijk om aan goed personeel te komen. Door de economische groei neemt de krapte daar nog verder toe.

De detailhandel, na zorg en welzijn de sector waar de meeste mensen werken, profiteert van het economische herstel. Na jaren van krimp door de crisis, komen er dit jaar 11.000 banen bij, en volgend jaar nog eens 7000. Dat zullen vooral parttime flexibele banen en bijbanen voor scholieren en studenten zijn.

Vaker in dienst

Dit jaar en volgend jaar komen er in totaal 225.000 banen bij in Nederland. De grootste groei zit in de flexibele banen. Wel zijn er tekenen dat bedrijven steeds vaker personeel in dienst nemen.

In alle sectoren groeit het aantal banen, behalve in de financiële sector en bij de overheid. Door het schrappen van bezuinigingen komen er vooral in de zorg veel banen bij.

Het aantal WW-uitkeringen daalt dit en volgend jaar in een hoger tempo dan vorig jaar. Door de groeiende economie vallen er minder ontslagen en is het makkelijker om snel weer werk te vinden. Volgend jaar is het aantal werkloosheidsuitkeringen met 100.000 gedaald naar 311.000, verwacht het UWV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl