Aangepast

De uitzending van 20 mei

Trump in Saudi-Arabië voor verzoening en wapendeal

President Donald Trump is aangekomen in Saudi-Arabië. Het is de eerste tussenstop op een ambitieuze negendaagse reis en zijn eerste optreden over de grens sinds hij op 20 januari werd beëdigd.

In Riyad staan onder meer gesprekken op de agenda over de strijd tegen Islamitische Staat en de situatie in de regio. Verder wordt verwacht dat de VS en Saudi-Arabië een omvangrijke wapendeal sluiten. Morgen ontmoet Trump de leiders van vijf Golfstaten, heeft hij gesprekken met geestelijken en houdt hij een toespraak over de islam. In Nieuwsuur de analyse van correspondent Arjen van der Horst.

Wie gaat er bewegen in de formatie?

Informateur Edith Schippers heeft nog geen idee met wie ze volgende week gaat onderhandelen over een nieuw kabinet. D66 voelt niets voor een coalitie met de ChristenUnie, de SP wil absoluut niet regeren met de VVD, de PvdA houdt vol dat ze niets bij de formatie te zoeken heeft en VVD en CDA blijven erbij dat ze niet met de PVV samen willen werken.

D66 komt maandag met een nieuw voorstel, maar de ChristenUnie wil graag praten over een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. "Als we maar gewenst zijn", zegt partijleider Gert-Jan Segers vandaag op zijn partijcongres. Te gast vanavond: D66-wethouder in Amsterdam Kajsa Ollongren, destijds betrokken bij de formaties van 2010 en 2012, en voormalig ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob.

Fotografe werd wereldberoemd met rauwe foto's van de maffia

Ze zag zichzelf als oorlogsfotografe in haar eigen stad: Letizia Battaglia fotografeerde jarenlang de maffiadoden in Palermo en werd door haar rauwe foto's wereldberoemd. "Er waren zeven moorden op een dag, maar ik moest dapper blijven. Dat was ik mezelf verplicht."

Nieuwsuur spreekt met Battaglia 25 jaar na de moord op onderzoeksrechter Giovanni Falcone, die de maffiaclans op Sicilië succesvol vervolgde. Honderden maffialeden werden begin jaren negentig door zijn werk tot celstraffen veroordeeld. Maar de onvermijdelijke wraak volgde op 23 mei 1992 toen de maffia de snelweg bij Palermo opblies met vijftig kilo aan explosieven. Falcone, onderweg voor een weekendbezoek aan de stad, werd meteen gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl