De Iraanse rockmuzikant Ali Azhari valt op als hij door zijn geboortestad Mashhad loopt. Met zijn lange haren, baardje en bandshirt lijkt Azhari een toerist in eigen stad.
In het conservatieve Mashhad stemmen veel inwoners morgen op presidentskandidaat Ebrahim Raisi. Maar Azhari moet daar niet aan denken. Ook al komt hij uit Mashhad, conservatief is hij niet. Zijn kandidaat morgen is Hassan Rohani.
Iran gaat morgen naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen de huidige gematigde president Hassan Rohani en de geestelijke Ebrahim Raisi.
"Voor Rohani speelden alle bands nog ondergronds. Maar nu mogen zelfs coverbands op de grootste podia spelen", vertelt Azhari.
Toch merkt hij daar, door de conservatieve leiders, in Mashhad weinig van. "Hier wordt geen enkele band toegelaten, zelfs geen traditionele muzikanten." Om die reden verhuisde hij naar de hoofdstad Teheran, dat een stuk moderner is.
Het is duidelijk dat mensen op het platteland hele andere zorgen hebben.
Onder Rohani, die sinds 2013 aan de macht is, sloot Iran een nucleair akkoord met het Westen. In ruil voor beperking van het nucleaire programma werden economische sancties opgeheven.
Maar ondanks het akkoord staat de Iraanse economie er nog steeds slecht voor. De werkeloosheid is hoog en veel Iraniërs zijn teleurgesteld dat de economie niet is gegroeid. Vooral op het platteland hebben ze daar last van.
"Het is duidelijk dat mensen op het platteland hele andere zorgen hebben. Ik wil graag meer vrijheid in de zin van culturele activiteiten. Maar voor die mensen is hun voornaamste en misschien wel enige zorg de economische crisis", vertelt Azhari.
Rockcafé in Teheran
Met de gematigde Rohani kwamen er ook meer vrijheden voor de Iraniërs. In Teheran kon er zelfs een rockcafé worden geopend, zonder alcohol weliswaar. "Twintig jaar geleden waren we enorm gefrustreerd door de verstikkende samenleving. Het is nog steeds zo, alleen een stuk minder", zegt Azhari.
Volgens de muzikant is dat een ontwikkeling die niet meer tegen te houden is. "Zelfs als het fout gaat deze verkiezingen, de hele samenleving gaat nog steeds de goede kant op. Je kunt een tsunami niet met een stok in je hand tegenhouden."
"Het is onmogelijk om de ontwikkeling van mensen tegen te houden. Dus als Raisi wint, kunnen ze de vooruitgang vertragen, maar niet stoppen. We stomen gewoon vooruit."