Het gaat goed met Iran. Bij het vliegveld in de hoofdstad Teheran staat een splinternieuw hotel van een Franse keten. De loopbrug naar de terminal is zelfs nog niet af. Alles is klaar voor de komst van de zakenlieden. En die komen ook, vanuit de hele wereld. Ook uit Nederland.
Vanavond in Nieuwsuur is correspondent Thomas Erdbrink, die in Teheran woont, te gast.
Stapel bankbiljetten
Allemaal willen ze profiteren van de Iraanse markt die na het opheffen van de sancties weer toegankelijk is. De Nederlandse ambassadeur in Iran heeft al verschillende partijen op bezoek gehad: universiteiten, bedrijven in de olie-industrie, de landbouw, de luchtvaart en de voedingsindustrie.
Toch is het splinternieuwe hotel in Teheran nog leeg. De veranderingen in het land gaan niet snel. Daarvoor kan niet alleen naar Iran worden gewezen. De VS heeft bijvoorbeeld lang niet alle sancties tegen het land opgeheven en vooral banken en verzekeraars blijven voorzichtig.
Ook kost het schijnbaar moeite om de banken weer terug in het internationale betalingssysteem te brengen. Het is nog steeds niet mogelijk om met een Nederlandse pas te pinnen of met een buitenlandse creditcard te betalen. Een stapel bankbiljetten meenemen blijft nog nodig.
Niet stemmen
Voor een deel ligt de traagheid van de veranderingen wél aan Iran. Zo blijft corruptie een kwestie, net als het gebrek aan transparantie en democratische verantwoording. Ook blijft het land een speelbal van interne krachten: hervormers versus conservatieven. Dat is ook te merken bij de aanstaande parlementsverkiezingen.
Nog altijd mogen veel kandidaten niet meedoen aan de verkiezingen. En laten dat nu net kandidaten zijn waarop veel mensen zouden willen stemmen, want hervormers. Dezelfden die twee jaar geleden president Hassan Rohani in het zadel hielpen. "Onder deze omstandigheden gaan we maar niet stemmen", klinkt er veel, vooral onder jongeren.
Vertrouwen op de beurs
Ook de Nederlandse ambassadeur Susanna Terstal denkt niet dat de komende verkiezingen veel zullen gaan veranderen in Iran. Niet ten goede, maar ook niet ten kwade. Dat is dan weer goed nieuws voor ondernemers.
De index op de beurs van Teheran lijkt erop te vertrouwen dat de krachten in Iran elkaar in evenwicht zullen houden. Dat veranderingen niet snel gaan, maar dat er ook geen terugval te verwachten is. De index steeg de afgelopen tijd met 19 procent. Het volume en de omzet namen toe.
"Beleg in bedrijven die de banden met Westerse bedrijven hebben aangehaald", klinkt het op de publieke tribune die uitkijkt op de beursvloer van Teheran. Autobedrijven bijvoorbeeld. Maar houdt het allemaal wel goed in de gaten, waarschuwt een belegger.
Een groot deel van de bedrijven is nog in handen van de staat. "Een politieke uitspraak, een verandering in de top van een bedrijf en het kan allemaal weer anders zijn. Beleggen in Iran blijft riskant." Echte democratische controle op grote delen van het functioneren van de staat is er nog altijd niet.