Nieuwsuur
Nieuwsuur

De worsteling met een lading oud kernafval

Het opruimen van een lading oud kernafval van de centrale in Petten gaat veel meer kosten dan tot nu bekend is. Ongeveer 1700 vaten kernafval, afkomstig uit onderzoek dat voor 2001 is uitgevoerd, moeten volgens de afspraak op speciale wijze verwerkt worden.

Nu staat het al jaren opgeslagen bij de centrale in Petten en moet het voor 2022 opgeslagen worden bij Borssele in Zeeland. Maar dat blijkt erg duur en ingewikkeld, zo heeft Nieuwsuur ontdekt.

Topdrukte bij huisarts

De huisarts heeft het drukker dan ooit. De beroepsgroep slaat alarm vanwege ernstig tijdgebrek. Huisartsen hebben er veel taken bijgekregen, concludeert hun belangenvereniging. Hun patiënten worden eerder uit het ziekenhuis ontslagen, wonen langer thuis en bezorgen de huisartsen veel extra werk.

Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Specialist Ouderengeneeskunde, is te gast. Zij denkt dat er verschillende manieren zijn om huisartsen te ontlasten.

Documentaire als pamflet tegen racisme

I am not your negro, heet de film die regisseur Raoul Peck maakte. Het verhaal is gebaseerd op een boek van een held uit de zwarte Amerikaanse burgerrechtenbeweging. De strijd tegen het racisme van toen, lijkt met het oog op het dodelijke politieoptreden tegen zwarten in de VS nog altijd actueel.

De film van Peck komt nu naar Nederland. Nieuwsuur spreekt de regisseur.

STER reclame