Nieuwsuur
ANP

Werkgeversorganisaties stemmen onder nieuwe voorwaarden in met het plan om werklozen straks weer drie jaar een werkloosheidsuitkering (WW) te geven.

"We hebben afgesproken, zoals eerder is afgesproken in 2013, dat via cao-overleg het derde WW-jaar kan worden aangevuld", zegt Hans de Boer voorzitter van VNO-NCW. "Het moet alleen op een manier gebeuren die niet te bureaucratisch is en de privacy van mensen waarborgt."

Er is afgesproken dat werknemers de premie gaan betalen voor het derde jaar WW. "Dat moet nog goed vastgespijkerd worden."

In het sociaal akkoord van 2013 spraken de vakbonden en werkgevers af te werken aan een verlenging van de WW, nadat het kabinet had besloten die te beperken tot maximaal twee jaar.

Polderakkoord

Eerder staakten de vakbonden alle overleggen met werkgevers omdat werkgevers geen handtekening onder de verlenging wilden zetten. Die gesprekken worden nu hervat, maar de kans dat de sociale partners een breedgedragen polderakkoord kunnen presenteren aan het nieuwe kabinet, lijkt nog ver weg.

Naast het derde jaar WW, liggen er nog veel andere pijnpunten op tafel. Eind maart presenteerden werkgeversorganisaties hun verlanglijstje over de problemen op de arbeidsmarkt.

Hoog op het lijstje staat de versoepeling van het ontslagrecht. Werkgevers willen graag versoepeling van het ontslagrecht, terwijl werknemers daar absoluut niet over willen praten.

Doorbetaling bij ziekte

Verder op het lijstje van de werkgevers: doorbetaling bij ziekte moet worden verkort. Voor veel bedrijven is de verplichting om bij ziekte twee jaar salaris door te betalen een groot probleem. Het moet verkort worden naar een jaar.

Ook over de verplichte verzekering voor zzp'ers staan de standpunten van beide partijen loodrecht tegenover elkaar. Werkgevers willen dat zzp'ers een verplichte verzekering afsluiten, terwijl zzp'ers vrezen dat ze daardoor minder aantrekkelijk worden.

Toch is voorzitter De Boer optimistisch over de onderhandelingen. "We willen met zijn allen de schouders eronder zetten voor de burgers van Nederland. Daar ben ik hoopvol over."

Het gesprek met Hans de Boer in Nieuwsuur

STER reclame