Bonden boos over ww-weigering werkgevers, schorten alle overleg op
De vakbonden leggen alle overleggen met werkgevers over pensioenen, loondoorbetaling bij ziekte en de toekomst van de arbeidsmarkt stil, nu die geen handtekening willen zetten onder een akkoord over de verlenging van de WW.
"Vrijdag hebben werkgevers opnieuw geweigerd om de afspraken na te komen die zekerheid bieden voor mensen die zonder werk zitten. Daarom schorten de vakbonden FNV, CNV en VCP alle centrale overleggen met de werkgeversorganisaties tot nader order op", zeggen de bonden in een gezamenlijke verklaring.
De werkgevers zeiden vandaag meer tijd nodig te hebben voor overleg met de achterban over de terugkeer van het derde jaar werkloosheidsuitkering.
"Nu doen ze het weer", zegt FNV-voorzitter Han Busker. "Eerst doorgaan met alle risico's afschuiven naar de werkenden en onzeker werk tot norm maken. Daarna kwam de aanval op de ontslagbescherming. En nu de afspraken over de WW uit het sociaal akkoord op de lange baan schuiven. Dit is pure onwil. Dit is koersen op onzekerheid. Wat zijn afspraken met werkgevers dan nog waard?"
'Sloop van de polder'
"Werkgevers zijn bezig met de sloop van de polder", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. "Wij hebben met werkgevers de harde afspraak dat we de WW repareren. Nu steken werkgevers een stok in het wiel. Zo werkt het niet. Afspraak is afspraak. Werknemers verdienen deze zekerheid. Doorpolderen in Den Haag over al die andere urgente problemen op de arbeidsmarkt heeft zo helaas geen enkele zin."
'Bedenktijd'
In het sociaal akkoord van 2013 spraken de vakbonden en werkgevers af te werken aan een verlenging van de WW, nadat het kabinet had besloten die te beperken tot maximaal twee jaar.
De werkgevers benadrukken in reactie op de stevige taal van de bonden dat ze echt niet de intentie hebben om het sociaal akkoord op te blazen. "We hebben even bedenktijd nodig. Ik hoop dat ze daar begrip voor hebben. We moeten de procedure zorgvuldig doorlopen", zegt Michaël van Straalen, voorzitter van MKB Nederland.
De bonden zeggen nu te gaan overleggen met hun leden over vervolgstappen.