Nieuwsuur

Crisissfeer onder Amerikaanse diplomaten over Trump

AFP

Waar het buitenlandbeleid America First van president Donald Trump precies voor staat, is voor velen nog onduidelijk. Maar één ding is alvast zeker: er gaat flink bezuinigd worden op diplomatie en ontwikkelingshulp.

Na het milieuagentschap lijkt het ministerie van Buitenlandse Zaken het grootste slachtoffer te worden van de bezuinigingsdrift van het Witte Huis. Trump wil er zo'n 30 procent minder aan uitgeven.

Veel Republikeinse functionarissen zijn uitgesloten omdat ze tijdens de campagnes tegen Trump waren.

Tom Malinowski

Diplomaten en functionarissen maken zich grote zorgen. "We zijn niet geraadpleegd over belangrijke thema's en er zijn ook geen afspraken gemaakt", zegt Tom Malinowski. Hij was tot januari onderminister van Buitenlandse Zaken voor de portefeuille Democratie en Mensenrechten.

Op het ministerie zijn nog veel topfuncties onbemand. Het heeft tot een crisissfeer geleid. De plek die waakt over het imago van de Verenigde Staten wordt buitenspel gezet, is het gevoel.

Het is nog niet eerder voorgekomen dat het ministerie vijf maanden na de inauguratie nog steeds praktisch onbemand is, zegt Malinowski. "Soms duurt het even voordat de Senaat kandidaten installeert, maar zo lang heeft het nog nooit geduurd."

Geruchten

Het is volgens Malinowski een mysterie waarom dat nog niet is gebeurd. "Het kan zijn dat de regering niet in staat is om mensen aan te stellen. Maar het kan ook dat het niet lukt omdat ze weinig mensen hebben om uit te kiezen. Veel Republikeinse ambtenaren zijn uitgesloten omdat ze tijdens de campagnes tegen Trump waren."

Daarnaast gaat het gerucht in Washington dat het ministerie met opzet niet wordt bemand. "Een aantal ideologische spelers in het Witte Huis, zoals Steve Bannon, wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken, verzwakt. Dat doe je ook door zo lang mogelijk niemand te benoemen."

Tom Malinowski

Ook bij de Verenigde Naties in New York kunnen ze de borst natmaken. De VS is de grootste geldschieter van de VN, maar wil miljarden bezuinigen op de Amerikaanse bijdrage.

Hij wil een miljard dollar minder uitgeven aan VN-vredesmissies.

Colum Lynch, VN-watcher

Volgens de doorgewinterde VN-watcher Colum Lynch weet Trump weinig van de Verenigde Naties. "Behalve dat de organisatie in een hoog gebouw in New York zit. Hij heeft ooit geprobeerd om een aanbesteding van een miljoenenrenovatie binnen te slepen, wat mislukte. Dat zit hem misschien nog dwars."

Trump wil "draconische bezuinigingen" doorvoeren, zegt Lynch. "Hij wil een miljard dollar minder uitgeven aan VN-vredesmissies, maar ook op vluchtelingenhulp, UNICEF en ontwikkelingshulp in bijvoorbeeld Zuid-Sudan wil hij korten."

Kijk hier de hele reportage.

Crisissfeer onder Amerikaanse diplomaten over Trump