Amsterdam werkt aan een meldplicht voor mensen die hun woning willen verhuren via Airbnb. Ongemelde verhuur wordt beboet. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Wonen, Laurens Ivens, vanavond in een gesprek met Nieuwsuur.
"Mensen moeten het gaan melden als ze gaan verhuren, zodat we goed kunnen bijhouden of ze hun woning niet te lang verhuren. En als ze dat niet doen, dan volgt er een sanctie, een boete."
Aanvankelijk wilde het kabinet niet instemmen met een wetsvoorstel waarmee de gemeente overlast via een meldplicht kon aanpakken. Maar eind februari stemde de Tweede Kamer toch voor een motie van Sharon Gesthuizen (SP) die een meldplicht mogelijk maakte.
Maximaal
Amsterdammers mogen hun woning maximaal 60 dagen per jaar aan toeristen verhuren. Ook mogen ze maximaal vier toeristen tegelijk in hun huis toelaten.
Maar veel appartementen worden het hele jaar door via Airbnb verhuurd. Onlangs sprak Airbnb met de gemeente af dat een appartement vanaf dit jaar automatisch verdwijnt van de site als de limiet van 60 dagen wordt overschreden.
Overlast
Ondanks deze afspraken ervaren veel Amsterdammers steeds meer overlast van de gasten van de goedkope Airbnb-adressen. Wethouder Ivens constateert zelf ook dat de overlast aanhoudt. "De afgelopen paasweken en de meivakantie is de binnenstad weer overstelpt door toeristen, terwijl hier ook mensen wonen. Amsterdam moet wel een woonstad blijven."
De verhuur levert de stad ook geld op. Vandaag werd bekend dat het gebruik van Airbnb in Amsterdam in een jaar tijd meer dan verdubbeld is. Er werden vorig jaar bijna 1,7 miljoen overnachtingen in de hoofdstad geboekt via de site, een groei van 125 procent. Dat meldden althans vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague.
Maar Airbnb ontkent zelf dat de verhuur in Amsterdam meer dan verdubbeld is; de toename van het aantal verhuurde woningen bedraagt volgens het bedrijf ruim dertig procent.