Aangepast

'Duterte belde ons om mensen dood te maken'

Op de Filipijnen worden de doden niet meer geteld. Sommigen houden het op ruim 8000, anderen op 9000. Duidelijk is dat de willekeur en terreur van de keiharde strijd van president Rodrigo Duterte tegen drugscriminaliteit voortduren.

Voor hij president werd, was Duterte burgemeester van Davao. Hij was toen al omstreden vanwege zijn opvattingen over de aanpak van criminaliteit en corruptie. Als brein achter het Davao Doodseskader wordt hij verdacht van duizenden moorden.

De Filipijnse president Duterte

Arturo Lascañas was lid van de bende die moordde in opdracht van Duterte. Hij doet een boekje open over de gang van zaken in de strijd tegen drugscriminaliteit. "Hij belde ons, hij instrueerde ons persoonlijk. Om die man dood te maken, en die man dood te maken."

Na de moord bracht de lijfwacht van Duterte ons drie miljoen peso.

Arturo Lascañas

Aanvankelijk werden er alleen kleine criminelen vermoord, maar later ook anderen. "We realiseerden ons dat wij voor geld aan het moorden waren. Sommige slachtoffers waren persoonlijke tegenstanders van burgemeester Duterte."

Lascañas vertelt over de moord op radiocommentator Jun Porras Pala. "Na de moord bracht de lijfwacht van Duterte ons drie miljoen peso. Een maand later gaf Duterte mij nog eens 1 miljoen", vertelt hij.

Hetzelfde patroon

Afgelopen oktober ontkende Lascañas nog dat hij lid was van het doodseskader. Maar hij kreeg last van zijn geweten. "Het werd een hele zware last voor mij. Er zijn flashbacks van een paar gebeurtenissen die ik niet kon vergeten."

Uiteindelijk trad hij naar buiten met zijn verhaal en is nu een van de getuigen in een aanklacht, die ligt bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Het ICC ontving vorige week de officiële klacht tegen Duterte en zijn regering. De klacht is ingediend door een Filipijnse advocaat, die de president beschuldigt van massamoord en misdaden tegen de menselijkheid.

Arturo Lascañas was lid van de bende die moordde in opdracht van Duterte.

Lascañas werkt graag mee aan de zaak tegen het huidige drugsbeleid: "Als het tot een zaak komt, ben ik heel erg bereid te getuigen en daar persoonlijk naartoe te gaan."

Volgens Lascañas werken de doodseskaders in Manila op precies dezelfde manier als in Davao. "Het patroon is precies hetzelfde, precies zoals wij het deden in Davao City."

De keiharde 'oorlog tegen drugs' op de Filipijnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl