Aangepast

'Mede door Chriet Titulaer ben ik astronaut geworden'

Met het overlijden van Chriet Titulaer is een invloedrijk wetenschapper heengegaan. Dat is de conclusie van twee toonaangevende namen uit de wereld die Titulaer met zoveel enthousiasme beschreef. Voor zowel technologie-watcher Vincent Everts als astronaut André Kuipers was Titulaer niets minder dan een held.

"Ik heb eindeloos voor de tv gezeten en naar zijn programma's gekeken", zegt Vincent Everts. "Ik heb gezien met welke gadgets hij kwam. Ik ben in het huis van de toekomst geweest. Hij was wel een held die ervoor gezorgd heeft dat ik technologie leuk vond en dat ik dat ook echt wilde vertalen in wat dat betekende voor de samenleving. Een briljante man."

Astronaut André Kuipers herinnert zich nog goed hoe hij "de grote Chriet Titulaer" ontmoette. Een ontmoeting die er naar eigen zeggen toe heeft bijgedragen dat Kuipers astronaut is geworden.

En toen zei hij: jij wil zeker astronaut worden.

André Kuipers, astronaut

"Het was bij de première van de film The Dream is Alive over het begin van de space shuttle. Hij beantwoordde vragen van het publiek. Ik trok de stoute schoenen aan en stapte op hem af. Ik vroeg hem of er nog astronauten geselecteerd werden. En toen zei hij: jij wil zeker astronaut worden."

'Mede door Chriet ben ik astronaut geworden'

"Hij is één met die ruimtevaart, met het begin toen de ruimtevaart naar Europa kwam. Toen Europa ging meedoen en Nederland ging meedoen, daar hoort hij helemaal bij."

Ook technologie-watcher Vincent Everts was in zijn jeugd helemaal in de ban van Titulaer. "Hij heeft er goed voor gezorgd dat de wetenschap naar ons kwam. En mij als jongetje heeft hij heel erg geïnspireerd."

Volgens Everts was Titulaer vooral erg goed vanwege zijn brede interesse voor techniek. "Hij had ongelooflijk veel interesses. Voor de ruimtevaart waar hij groot mee was geworden, maar ook voor digitale technieken, computers. En voor afvalscheiding, elektrische auto's en glasvezel."

'Elektrische auto's zijn nu in, hij was daar in 1992 al mee bezig'

"Hij was ook een goed zakenman", voegt Everts daar aan toe. "Hij presenteerde ook zo'n huis van de toekomst, waar zo'n honderden bedrijven samenwerkten om dingen te laten zien. En hij vertelde het met zo'n Limburgs accent, zo authentiek, elke keer enthousiast. Heerlijk."

Als je aan ruimtevaart dacht, dan dacht je automatisch ook aan Chriet Titulaer.

André Kuipers, astronaut

Ook Kuipers beaamt dat de stijl van Titulaer hem hielp. "Hij kwam over als een vreemde professor, een verstrooide wetenschapper. Maar hij was natuurlijk een astronoom. Hij had al die kennis over techniek. En dat maakte het bijzonder. Het was een exotische wereld die hij op een specifieke manier overbracht en ik smulde daarvan."

"Als je hem hoorde, dan was je helemaal terug in die fantasiewereld. Hij maakte de toekomst tastbaar. Dat je dacht: de toekomst is er. Daarom was hij een icoon."

'Mede door Chriet Titulaer ben ik astronaut geworden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl