Noord-Koreaanse arbeiders
Aangepast

'FIFA moet Noord-Koreaanse slavernij bij bouw WK-stadion onderzoeken'

De FIFA moet meer doen om Noord-Koreaanse arbeiders bij de bouw van voetbalstadions in Rusland te beschermen. Dat zegt de internationale bond van bouwvakkers (BWI). "De FIFA moet garanderen dat mensenrechten worden nageleefd."

Bij de bouw van het WK-voetbalstadion in Sint-Petersburg zijn eind vorig jaar Noord-Koreaanse arbeiders ingezet als moderne slaven, blijkt uit onderzoek van een Noors tijdschrift. De arbeiders waren volledig uitgeput, maar moesten werkdagen maken van zo'n 17 uur. Hun paspoorten waren ingenomen.

De FIFA vertrouwt te veel op de Russische overheid.

Ambet Yuson

Ook de BWI noemt het moderne slavernij. "Geen contracten, paspoorten ingehouden en het salaris ging naar de overheid. Dit is staatsslavernij. Dit komt heel veel voor. De FIFA moet hiernaar kijken", zegt Ambet Yuson, secretaris-generaal van de bond.

De Wereldvoetbalbond verschuilt zich te veel achter de Russische overheid, vindt Yuson. "De FIFA vertrouwt daar te veel op, zij vinden dat regeringsinstanties dit moeten aanpakken. Maar ze moeten veel verder gaan. Ze moeten zorgen dat men zich aan de mensenrechten houdt."

De Zenit Arena in Sint-Petersburg

Extra alarmerend noemt BWI de dodelijke ongelukken rond de stadionbouw. Tussen de 12 en 15 werknemers verongelukten tot nu toe, onder wie vijf in Sint-Petersburg. Zeker een Noord-Koreaanse arbeider werd dood gevonden in een wooncontainer rond de bouwplaats.

Daarop vroeg de bond om een namenlijst van de Noord-Koreaanse arbeiders. "We kregen toen een lijst waarop 25 arbeiders stonden, maar die kon de aannemer niet identificeren. We konden ze dus niet ontmoeten."

Toen de bond voor een tweede inspectie langskwam, bleken alle 25 Noord-Koreaanse arbeiders er niet meer te werken. "We kregen toen berichten dat ze op een andere bouwplaats werkten, bij dezelfde aannemer."

Onafhankelijk onderzoek

Yuson heeft de FIFA aangeraden om onafhankelijk onderzoek te doen. "En niet te steunen op onderzoek van de Russische overheid. Maar tot op heden zijn er geen sancties opgelegd."

De internationale bond van bouwarbeiders (BWI) is namens FIFA betrokken bij inspecties van stadions die gebouwd worden voor het WK.

'De FIFA moet nu actie ondernemen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl