Bouwvakkers werken aan het stadion van Zenit
Aangepast

'Moderne slavernij bij bouw WK-stadion Rusland'

Bij de bouw van het WK-voetbalstadion in Sint-Petersburg zijn Noord-Koreaanse arbeiders ingezet. Volgens een Noors tijdschrift gaat het om ruim honderd arbeiders die als moderne slaven werkten van 's ochtends vroeg tot middernacht. Deskundigen tonen zich zeer bezorgd over de situatie.

Een van de bouwvakkers is dood gevonden, schrijft het Noorse tijdschrift Josimar dat de zaak naar buiten bracht. Het artikel spreekt van 'moderne slavernij'.

"De Noord-Koreaanse werknemers zijn volledig uitgeput, mentaal en fysiek. Zij werkten en leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Hun paspoorten waren in beslag genomen, wat ze praktisch gezien tot slaven maakt."

'Moderne slavernij bij bouw WK-stadion Rusland'

24 uur per dag

Het nieuwe stadion, de Zenit Arena, moet deze zomer klaar zijn voor de Confederations Cup, het voetbaltoernooi tussen de winnaars van de verschillende continenten. Volgend jaar is het één van de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal.

Er wordt inmiddels al tien jaar aan het stadion gewerkt en er is al 1,5 miljard euro aan uitgegeven. Nu wordt er haast gemaakt: 24 uur per dag werken arbeiders aan de bouw van het stadion.

Noord-Koreaanse arbeiders

Håvard Melnæs, verslaggever die het artikel schreef in Josimar: "Hoeveel miljoenen dollars door corruptie zijn verdwenen, weet niemand. Terwijl een groot aantal mensen zichzelf verrijkt, moeten tienduizenden werknemers nog worden betaald."

Arbeiders uit Noord-Korea worden op veel plaatsen in de wereld ingezet. Het regime in Pyongyang verhuurt naar schatting duizenden arbeiders aan andere landen, zoals Rusland, China en Saoedi-Arabië. Het land probeert zo aan de broodnodige buitenlandse valuta te komen.

Remco Breuker, hoogleraar Korea-studies in Leiden doet internationaal onderzoek naar de werkomstandigheden van de arbeiders. "De uitbuiting vindt op alle mogelijke manieren plaats. Ze mogen met niemand praten. Ze krijgen bijna niet uitbetaald en moeten ook nog eens zeer lange dagen maken onder zeer slechte en onveilige werkomstandigheden”, zegt hij.

Dit doet mij allemaal erg denken aan slavernij en niet alleen om arbeidsuitbuiting.

Remco Breuker

Noord-Korea en Rusland hebben onlangs een overeenkomst gesloten waarin is afgesproken nog meer arbeiders te werk te stellen in Rusland, zegt Breuker. Dit contract druist rechtstreeks in tegen de internationale sancties tegen Noord-Korea. “De enige manier om dat contract te zien, is als mensenhandel. Het is een formalisatie van mensenhandel."

Aangekaart

De internationale bond van bouwarbeiders (BWI) is namens FIFA betrokken bij inspecties van stadions die gebouwd worden voor het WK. Onlangs zijn bij de Zenit Arena geweest voor een inspectie. Er stonden in ieder geval 25 Noord-Koreanen op een namenlijst van een van de aannemers.

Tijdens de inspecties is er met mensen gesproken die bevestigen dat Noord-Koreanen bij het stadion in containers leefden. Daarnaast heeft BWI de zaak ook aangekaart bij FIFA.

Qatar

Het is niet voor het eerst dat bij de bouw van stadions buitenlandse werknemers worden ingezet. Bij de bouw van stadions in Qatar, dat gastheer is van de WK Voetbal in 2022, kwamen veel bouwvakkers om het leven door ongelukken en overbelasting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl