Aangepast

Levenseindekliniek roept hulp in van reguliere artsen

  • Hans Kema

    redacteur

  • Hans Kema

    redacteur

De rek is er uit bij de Levenseindekliniek, de kliniek die euthanasieverzoeken overneemt als de eigen arts weigert mee te werken. Sinds de start in 2012 meldden zich er totaal zesduizend patiënten. Daarvan kregen 1400 mensen stervenshulp.

De kliniek doet daarom in Nieuwsuur een klemmende oproep aan reguliere artsen om de vijfhonderd minder complexe zaken die er naar verwachting dit jaar zullen zijn - zoals uitbehandelde kankerpatiënten - zelf stervenshulp te bieden. Er zijn gesprekken met artsenorganisatie KNMG en de huisartsenvereniging LHV om oplossingen te bedenken die de Levenseindekliniek kunnen ontlasten.

Dit jaar alleen verwacht de kliniek 2500 aanmeldingen. Ongeveer tachtig procent daarvan zijn moeilijke gevallen zoals mensen met dementie, mensen met een stapeling van ouderdomsklachten en mensen met psychiatrische aandoeningen.

"Het aantal hulpvragen neemt zo toe, we hebben onze handen er vol aan. Dit is voor ons een urgent probleem," zegt directeur Steven Pleiter van de Levenseindekliniek.

De belangrijkste reden voor de oprichting van de kliniek was dat patiënten geregeld vastlopen bij de eigen arts die een euthanasieverzoek niet wil of durft uit te voeren.

Verwijssysteem

Pleiter accepteert dat artsen in gewetensnood niet willen meewerken, maar vindt dat het doorverwijzen van de patiënt naar een welwillende collega beter zou kunnen worden geregeld.

Een oplossing ziet hij in het verwijssysteem zoals dat in Hoogeveen werkt. Veertien huisartsen nemen daar terminaal zieke patiënten over van vijf artsen die om religieuze redenen geen euthanasie willen uitvoeren. Sinds 2012 is er vijftien keer een patiënt overgenomen door een welwillende Hoogeveense arts. Datzelfde model zouden KNMG en LHV moeten organiseren in andere plaatsen of regio's, vindt Pleiter.

Zo helpen artsen in Hoogeveen elkaar bij euthanasie

Volgens de Levenseindekliniek zijn euthanasieverzoeken van uitbehandelde kankerpatiënten juridisch en medisch 'niet-complex' en goed uit te voeren door reguliere artsen. De Levenseindekliniek wil haar kennis en mankracht vooral kunnen blijven inzetten voor complexe euthanasievragen.

Zorgvuldigheid

Vorig jaar voerde de Levenseindekliniek acht procent uit van alle euthanasie in Nederland, 498 keer. In vijf gevallen in haar vijfjarig bestaan was niet aan alle zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet voldaan. Eén zaak wacht nog op een vervolgbeslissing door het OM. De andere vier zaken zijn geseponeerd.

Sinds de huidige euthanasiewet van kracht werd in 2002 is er overigens nooit vervolging door justitie opgestart.

Drukte bij de Levenseindekliniek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl