Nieuwsuur
ANP

Edith Schippers is aangesteld als verkenner door de Tweede Kamer. De ervaren VVD-politica, al zeven jaar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, krijgt tot en met volgende week woensdag de tijd om bij alle dertien fractievoorzitters te verkennen hoe zij de formatie voor zich zien.  

"De verkenner moet de puzzelstukjes in de goede volgorde leggen", legt wethouder in Amsterdam Kajsa Ollongren uit in Nieuwsuur. De D66'er was betrokken bij de vorige twee formaties. "Het is belangrijk dat Schippers goed luistert en vervolgens de goede vragen stelt."

Als ik de verschillende kabinetsformaties van de afgelopen 25 jaar overzie, is dit niet een van de moeilijkste.

Henk Kamp

Het is logisch dat Schippers eerst met de grote partijen aan tafel gaat, zegt Ollongren. "Meestal hebben de winnaars ook de meeste wil om te regeren. Maar dat wil niet zeggen dat het ook meteen lukt."

Nadat ze met iedereen heeft gesproken zal Schippers alle adviezen voor een formatie op een rijtje moeten zetten. "Daaruit moet worden gedestilleerd wat de grootste kans van slagen heeft in de beginfase."

Vertrouwen

Daarbij wordt er nog niet naar de inhoud gekeken, vertelt Henk Kamp. Hij was in 2012 de verkenner en later de informateur. "De verkenner kijkt alleen naar de mogelijkheden tot samenwerking die kans van slagen hebben. Je doet het voorwerk voor de informateurs."

Kamp ziet deze keer vijf of zes opties voor een formatie. Hij verwacht niet dat het heel ingewikkeld wordt. "Als ik de kabinetsformaties van de afgelopen 25 jaar overzie, is dit niet een van de moeilijkste. Er moeten wel inhoudelijke problemen worden opgelost, maar iedereen weet dat er een kabinet moet komen, en veel fracties willen daar deel van uitmaken." 

Kamp denkt dat het maand of drie gaat duren. Ollongren vindt dat de partijen niet moeten overhaasten met formeren. "Het gaat over mensen die elkaar moeten gaan vertrouwen. Dat heeft tijd nodig."

Wat doet een verkenner in de formatie?

STER reclame