Edith Schippers is aangewezen als verkenner voor de kabinetsformatie ANP

Verkenner Edith Schippers gaat haar best doen om voor volgende week donderdag haar werkzaamheden af te ronden. "Maar het is een hele krappe planning", zei ze nadat ze met Kamervoorzitter Arib had gesproken.

Ze wees erop dat de fractievoorzitters pas maandag willen beginnen met de gesprekken omdat ze eerst nog een beetje willen bijkomen van de hectische campagnetijd. "Dat is op zich heel gezond, maar de tijdspanne wordt dan wel kort", zei Schippers.

De fractievoorzitters willen volgende week donderdag met de net aangetreden nieuwe Tweede Kamer debatteren over de verkiezingsuitslag. Het eindverslag van Schippers wordt daarbij ook besproken. Schippers zei te hopen dat ze dan al klaar is. 

Als eerste ontvangt ze maandag in de Stadhouderskamer in het gebouw van de Tweede Kamer VVD-leider Rutte. De fracties komen op volgorde van grootte.

Schippers gaat 'blanco' aan het werk

Als het eindverslag op tijd klaar is en de Kamer op 23 maart kan debatteren, is het de bedoeling dat de Kamer op basis van dat debat een of meerdere informateurs aanstelt, voor hen een opdracht formuleert en termijnen vaststelt.

Het is de tweede keer dat de formatie van een nieuw kabinet begint met het aanstellen van een verkenner door de Tweede Kamer. In 2012 was dat Henk Kamp, ook van de VVD. Voor 2012 speelde koningin Beatrix nog een belangrijke rol in de formatie, maar sindsdien neemt de Kamer zelf de regie.

Arib zei wel dat ze koning Willem-Alexander vanmiddag heeft geïnformeerd over de aanstelling van Schippers. De Tweede Kamer heeft ook een website in het leven geroepen over de kabinetsformatie: www.kabinetsformatie2017.nl.

Edith Schippers (VVD) is aangesteld als verkenner

STER reclame