Een Palestijnse man loopt voor de Israëlisch afscheidingsmuur in Bethlehem

'Muur Trump gaat niet werken'

De Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Bibi Netanyahu kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Hun politieke ideeën komen overeen. Vol lof is de Israëlische premier bijvoorbeeld over Trump’s plan om een muur tussen de VS en Mexico te bouwen.

Netanyahu tweette, niet zonder trots: ‘Geweldig plan. Ik heb een muur aan de zuidgrens van Israël gebouwd. Geweldig succes, goed idee.' Al werd Mexico na de tweet snel excuses aangeboden door de Israëlische regering.

"De veiligheidssituatie in Israël en onze regio bracht ons ertoe het belangrijke besluit te nemen een barrière te bouwen aan onze grenzen", zei de Israëlische president Reuven Rivlin in een verklaring. "We hebben niet de bedoeling vergelijkingen te trekken tussen de veiligheidssituatie van Israël en de resulterende beperkingen en de situatie van onze vrienden elders in de wereld."

Reeks maatregelen

Israël is het land van muren en hekken. Maar een hek is niet zomaar een hek. Wie erdoor wordt tegengehouden, bepaalt de politiek. "Die muur tussen de VS en Mexico gaat niet werken", zegt Nitzan Nuriel, de bedenker van het hek tussen Israël en Egypte.

'Muur Trump gaat niet werken'

"Je moet ‘out of the box’ denken, een hele set aan oplossingen bedenken. Zomaar een muur of hek neerzetten, lost geen probleem op."

Tot een paar jaar geleden kwamen er dagelijks twintig tot veertig illegale migranten uit Afrika naar Israël, uit Soedan en Eritrea vooral. Nuriel: "Wij zijn het enige land waar je lopend vanuit de Derde Wereld naar de Eerste kan." Nu wordt datzelfde aantal pas na een heel jaar net bereikt.

Niet alleen door een hek van 230 kilometer lang, in de woestijn tussen de Sinaï en Israël. "Dat hek alleen is niet de oplossing”, zegt Nuriel. "Je moet in een reeks maatregelen denken."

Zonder illegale Palestijnen zouden onze hotels en restaurants en andere sectoren van de economie niet goed draaien.

Nitzan Nuriel, bedenker van het hek tussen Israël en Egypte

Nuriel werkte jarenlang op een hoge positie bij het Israëlische leger en was hoofd van het Anti-terreur Bureau van de premier. Voorbeelden van de maatregelen die werden ingevoerd, naast de bouw van het hek: een wet die illegalen verbiedt geld naar huis te sturen, een wet waardoor je een jaar in de cel verdwijnt als je wordt gesnapt.

Al met al wordt het onaantrekkelijk helemaal de Sinaï door te trekken om te over het hek te klimmen. Overigens is er nog een reden dat de toestroom van migranten afnam. Nuriel: "Die hebben wij niet bedacht maar bestaat wel: IS in de Sinaï jaagt mensen veel angst aan."

Hoe efficiënt een muur of hek is, wordt door de politiek bepaald. Dat blijkt vooral ook bij die andere befaamde Israëlische barrière, bij de Westelijke Jordaanoever. Israëlische politici claimen graag dat die Palestijnse terroristen tegenhoudt, maar het zijn het vooral de inlichtingendiensten, de spionage- en undercover-eenheden die dat doen.

De muur en het hek zijn oversteekplaats voor naar schatting veertig- tot zestigduizend Palestijnen die illegaal in Israël werken. Vaak is het leger in geen velden of wegen te bekennen, slechts af en toe wordt er iemand opgepakt.

Economische baat

Waarom staat Israël deze illegale oversteek oogluikend toe? "Omdat we de mensen nodig hebben", zegt Nuriel. "Zonder hen zouden onze hotels en restaurants en andere sectoren van de economie niet goed draaien. Beide kanten hebben er economisch baat bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl