Michael Flynn
Aangepast

Veiligheidsadviseur Michael Flynn vanaf begin al omstreden

  • Menno de Galan

    redacteur

  • Menno de Galan

    redacteur

Een telefoontje met de ambassadeur van Rusland in de Verenigde Staten, eind december 2016, is hem fataal geworden: Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn is afgetreden wegens misleiding van Amerikaanse regeringsfunctionarissen, onder wie vice-president Mike Pence, over de inhoud van een gesprek met de Russische ambassadeur Sergey Kislyak.

Flynn had Pence verteld dat hij tijdens het telefonisch overleg vooral small talk had gebezigd, waaronder het uitwisselen van Kerstwensen. Maar uit het opgenomen onderhoud zou blijken dat Flynn ook de sancties tegen Rusland aansneed, enkele weken voordat hij aantrad als Nationale Veiligheidsadviseur.

Doodzonde

Het bespreken van beleid met vertegenwoordigers van een ander land, terwijl je nog niet in functie bent, geldt als een diplomatieke doodzonde. De positie van Flynn was dus onhoudbaar geworden. Ook al omdat werd gevreesd dat hij met zijn onwaarheden kwetsbaar zou zijn voor chantage door Moskou.

Generaal Michael Flynn was vanaf het begin van zijn benoeming door Donald Trump omstreden. Hij dankte die benoeming aan zijn vroege en onvoorwaardelijke steun aan kandidaat Trump, met wie hij een fixatie deelt over de gevaren van IS. Strijd tegen de terroristen van Islamitische Staat heeft voor beiden prioriteit boven alle andere brandende kwesties in het buitenland.

Flynn ziet Rusland vooral als een bondgenoot in de oorlog tegen islamitisch terrorisme. Hij onderhoudt al langer goede banden met Moskou: in 2015 zou hij volgens twee medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie tijdens een reis naar Rusland geld hebben ontvangen van de regering-Poetin. Daarmee overtrad hij mogelijk de wet.

'Wereldoorlog'

Flynn werkte onder de vorige president, Barack Obama, als hoofd voor de inlichtingendienst van het Pentagon. Hij werd destijds door Obama uit zijn functie ontheven wegens gebrek aan organisatorische kwaliteiten en omdat hij het niet zo nauw zou nemen met de feiten. Flynn beargumenteerde ooit, net als topstrateeg Bannon, dat er een 'wereldoorlog' gaande is tussen de islam en het Westen.

Dat gebrek aan kwaliteiten kwam ook onder Trump weer aan de oppervlakte. Afgelopen week verschenen in de Amerikaanse pers artikelen over chaos in de NSA (National Security Administration), een lam geslagen, richtingloze en gedemoraliseerde organisatie.

Opvallend is dat Trump het de afgelopen dagen niet kon opbrengen Flynn in het openbaar te verdedigen. Hij liet dat over aan adviseur Kellyanne Conway, die gisteren nog haar volle vertrouwen uitsprak in Flynn. Maar het was toen al onduidelijk of zij dit namens haar baas deed, of dat zij op eigen houtje handelde.

Flynn is de tweede functionaris in de entourage van Trump die het veld ruimt vanwege zijn banden met Rusland. Vorig jaar overkwam dat ook campagneleider Paul Manafort. Hij werd terzijde geschoven op aandringen van de schoonzoon van Trump, Jared Kushner, die zelf een belangrijke rol speelde in the making of Donald Trump als president en nu als adviseur in het Witte Huis actief is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl