Aangepast

De nieuwe wereldorde na de komst van president Trump

De Europese top op Malta kreeg er deze week een agendapunt bij: hoe moet de Europese Unie omgaan met president Trump?

De landen denken verschillend over de nieuwe Amerikaanse president. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, waarschuwde deze week de andere regeringsleiders dat de EU daadkracht moet tonen.

Hoe Europa en de wereld moeten wennen aan Donald Trump

De grootste ophef tot nu toe ging over het inreisverbod voor zeven landen in het Midden-Oosten, waaronder Syrië. Maar zelfs in de Verenigde Staten zijn er Syrische immigranten die achter Trumps beleid staan.

Zoals Aziz Wehbey, een Syrische christen die twintig jaar geleden naar Amerika vluchtte. Voor hem is de rol van Amerika in de wereld minder belangrijk dan veiligheid en de economie.

'Wij hebben gezworen dit land te verdedigen en dat gaan we doen'

Ted Malloch

De VS hebben traditioneel ook een ambassadeur bij de Europese Unie. Dat lijkt econoom en oud-diplomaat Ted Malloch te worden, geen onomstreden keuze. Een ruime meerderheid in het Europees Parlement is tegen zijn komst.

"We zijn ervan overtuigd dat een persoon die het als zijn missie ziet om de Europese Unie te ontwrichten of ontbinden, niet moet worden geaccrediteerd als officiële vertegenwoordiger bij de EU”, schreven Manfred Weber (EVP) en Guy Verhofstadt (ALDE) in een brief.

Wordt deze man de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Europa?

China

Tijdens zijn campagne was presidentskandidaat Trump luid en duidelijk: China is de vijand als het ging om handel en banen. Wat zijn de plannen van president Trump?

Handelsoorlogen zijn een ding, maar er dreigen ook gewapende conflicten in de Zuid-Chinese Zee, internationaal zeer betwist gebied.

Hier dreigen de VS en de bondgenoten van Washington hard in aanvaring te komen met China, dat er eilanden en de zeggenschap over territoriale wateren claimt. China wil naar olie boren, in wateren waar andere landen ook aanspraak op maken.

China kijkt met de nodige zorg naar het Amerika van Trump

Elke Amerikaanse president krijgt vroeg of laat te maken met het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Israël was niet erg gecharmeerd van president Barack Obama. Maar of het land met de nieuwe president beter af is?

Wat kan Israël verwachten?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl