Aangepast

McGregor dicrimineerde oudere werknemers na doorstart

Ouder winkelpersoneel is gediscrimineerd bij de doorstart van het failliete modebedrijf McGregor. Dat is het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens.

Afgelopen zomer maakte McGregor een doorstart. Maar winkelpersoneel met een lang dienstverband kreeg geen nieuw contract aangeboden. De reden: wie lang in dienst is behoudt het recht op een hoge ontslagvergoeding, mocht het toch nog op een ontslag uitdraaien.

200 ontslagen

Zo besloten de nieuwe eigenaren bij de doorstart van McGregor in juli vorig jaar dat medewerkers die zeven jaar of langer bij de winkel werkten, niet mee mochten.

Uiteindelijk werden 200 mensen ontslagen. Een van hen was Truus Atteveld. Ze werkte ruim acht jaar voor McGregor toen ze via een mail te horen kreeg dat ze niet langer welkom was. Twee collega's die er veel minder lang werkten, mochten wel blijven.

Truus Atteveld, afgelopen zomer

Negen van de ontslagen werknemers hebben een zaak aangespannen tegen hun oud-werkgever wegens discriminatie. Acht van hen kregen gelijk van de rechter.

Ook Truus Atteveld heeft haar zaak gewonnen. Ze is blij met de uitspraak. "Ja, super, fijn! Ik dacht: eindelijk toch nog een stukje gerechtigheid. Het kan niet waar zijn dat in Nederland mensen als een stukje oud vuil op straat gezet kunnen worden."

Curatoren waarschuwden afgelopen zomer al in Nieuwsuur dat een wet die oudere, ervaren werknemers moet beschermen, averechts werkt. Dat bleek ook bij de faillissementen van andere winkelketens. Werknemers met veel ervaring vlogen er vaak als eerste uit bij een doorstart.

McGregor dicrimineerde oudere werknemers na doorstart

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl