'Oudere werknemers de dupe bij doorstart door nieuwe wet'

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Irene de Kruif

    redacteur

Werknemers met veel ervaring vliegen er vaak als eerste uit bij een doorstart, blijkt na recente faillissementen van verschillende winkelketens. Een nieuwe wet die oudere ervaren werknemers moet beschermen, werkt averechts, waarschuwen curatoren in Nieuwsuur.

Afgelopen jaar zijn diverse winkelketens omgevallen. Een aantal kon een doorstart maken, maar regelmatig was dat met minder personeel. Het zijn vaak werknemers die "lang in dienst zijn, die worden buitengesloten bij een doorstart", zegt Toni van Hees, curator van Perry Sport.

'Oudere werknemers de dupe bij doorstart door nieuwe wet'

Volgens Van Hees gebeurt dat vooral sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) in juli 2015. Oudere ervaren medewerkers zijn door die wet relatief duurder geworden bij een doorstart.

"Sindsdien mogen werknemers bij een doorstart hun opgebouwde jaren meenemen. En dat heeft consequenties voor de overnemer: de werkgever moet eventueel een hogere ontslagvergoeding betalen, en er kan geen tijdelijk arbeidscontract worden afgesproken."

Zo besloten de nieuwe eigenaren bij de doorstart van McGregor afgelopen juli dat medewerkers die zeven jaar of langer bij de winkel werkten, niet mee mochten.

Truus Atteveld (62) op haar laatste dag bij McGregor

Ook Marc van Zanten, curator van McGregor, noemt de Wwz een struikelblok. "We merken dat die wet toch belemmerend kan werken op dit punt. Je krijgt het gekke mechanisme dat het bedrijf dat de doorstart maakt ervoor kan kiezen om andere werknemers mee te nemen, dan goed zou zijn voor het bedrijf en de werknemers."

Een van de werknemers van McGregor die niet mee mag bij de doorstart is de 62-jarige winkelmanager Truus Atteveld. "Twee collega’s die hier werken mogen wel blijven. Eén werkt net twee maanden, de ander anderhalf jaar. En ik, met 8,5 jaar trouwe dienst, ben te oud en te duur."

Nederland is hier uniek in, zegt curator Van Hees. "In omringende landen is het veel beter geregeld voor werknemers."

'Nergens worden werknemers zo slecht beschermd bij een doorstart'

Er ligt wel een wetsvoorstel om personeel bij een faillissement een stem te geven. Maar volgens Van Hees verandert dat niets, omdat werknemers niet het recht krijgen om in te stemmen met het uiteindelijke besluit over de doorstart.

Hij pleit ervoor om curatoren expliciet opdracht te geven om ook voor de belangen van werknemers op te komen. Nu hebben curatoren de wettelijke plicht om alleen de belangen van de schuldeisers te dienen.

Leeftijdsdiscriminatie

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt het onwenselijk dat werkgevers bij een doorstart, werknemers selecteren op hun leeftijd. Maar hij wil de Wet werk en zekerheid daar niet voor aanpassen.

Volgens het College van de Rechten voor de Mens zou er bij een dergelijke doorstart sprake kunnen zijn van leeftijdsdiscriminatie.

Oudere werknemers die langer dan zeven jaar bij bijvoorbeeld McGregor werkten en zijn ontslagen, kunnen bij het college terecht. Daar kunnen ze onderzoeken of de maatregel verboden is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl