Burgemeesters van grote steden zitten in hun maag met de gestage toename van het aantal verwarde personen. Plannen van minister Schippers om verwarde personen drie dagen gedwongen op te laten nemen voor observatie zijn afgewezen door de Tweede Kamer.
Hulpverleners, waaronder de politie, mogen daardoor pas ingrijpen als de overlast van de verwarde persoon te groot wordt.
Eerder ingrijpen
Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden zou liever al in een eerder stadium ingrijpen, voor het tot overlast komt. Hij krijgt regelmatige verzoeken van familieleden of vrienden van een verward persoon om in te grijpen. "Daarom willen we niet pas bij absolute crisis ingrijpen, maar al eerder naar binnen kunnen gaan om dat te voorkomen."
Nu maakt hij in de praktijk mee dat hulpverleners niet naar binnen mogen, omdat een verwarde persoon alle hulp weigert.
De overlast door verwarde personen neemt toe, zo blijkt uit de cijfers van de Nationale Politie. Het aantal geregistreerde incidenten is in 2015 met 11 procent gestegen naar 65.831.
Alleen in Amsterdam daalde het aantal meldingen. Hier wordt geëxperimenteerd met de psycholance. Meldingen bij de politie over verward gedrag worden rechtstreeks doorgezet naar deze dienst.
Op de aangepaste ambulance zitten gespecialiseerde verpleegkundigen die op een politiemelding over verwarde mensen af gaan.
In verreweg de meeste gevallen blijken de medewerkers van de psycholance de zaak zelf af te kunnen handelen. Zij schatten de situatie in en vervoeren mensen zo nodig naar de crisisopvang. En dat scheelt de politie een hoop werk.
Psychiater Jeroen Zoeteman van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam, waar de psycholance onderdeel van is, noemt meer wetgeving, zoals minister Schippers voorstelde, onnodig. “Het is goed dat dit van de baan is. De wetgeving was onnodig en ik begrijp niet welk probleem hiermee opgelost had moeten worden. Er zijn voldoende manieren om mensen te helpen die psychische problemen hebben.”