Nieuwsuur

'Een mooi begin, maar voor zorg is meer nodig dan alleen geld'

Aangepast
NOS

"We zijn al twee jaar bezig. Hugo en Carin hebben hem nu ingekopt, blijkbaar was dat ervoor nodig." De verpleegkundigen Eefje Stokvis-Van Heeken en Natasia ten Kattelaar reageren nuchter op het feit dat zij al zo lang actievoeren voor de verpleegzorg, terwijl Hugo Borst en Carin Gaemers nu het gezicht zijn van het succes.

Gisteren werd bekend dat verpleeghuizen er nog dit jaar honderd miljoen euro bij krijgen. Een reactie op het van manifest van Borst en Gaemers, dat uiteindelijk gehoor vond bij staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

Eefje en Natasia zijn blij met het geld, maar erkennen dat dat op zich nog geen verbetering brengt in de zorg in verpleeghuizen. "Het is een heel goed begin, maar er is denk ik meer voor nodig dan die honderd miljoen." 

Voor betere zorg is personeel nodig en om dat personeel te vinden moet de zorg werken aan zijn imago. "Wij geloven dat als de voorwaarden er zijn - met voldoende opgeleid personeel - dat mensen ook wel weer willen gaan werken in de verpleeghuiszorg", zegt Van Kattelaar.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Er is meer nodig dan alleen geld'

De problemen in de verpleeghuizen

Te weinig handen aan het bed, gebrek aan hoger opgeleid personeel, onvoldoende werkzoekenden in de zorg, geldgebrek, groeiend aantal patiënten en ingewikkelde medische behandelingen.

Recent kwam er meer aandacht voor de problemen, ook omdat de staatssecretaris persoonlijk geconfronteerd werd met de kwaliteit van de zorg: hij ondervond dat de zorg voor zijn moeder in het verpleeghuis niet optimaal was.

Vandaag presenteerde Van Rijn een nieuw Kwaliteitskader, met afspraken over de zorg die verpleeghuizen moeten leveren.  

Punten uit het Kwaliteitskader

Aandacht, aanwezigheid en toezicht

Tijdens intensieve zorgmomenten - zoals opstaan, naar bed gaan, intake en rond het sterven - zijn er minimaal twee zorgverleners beschikbaar.

Overdag en 's avonds is er iemand in de huiskamer of gemeenschappelijke ruimte om benodigde aandacht en nabijheid te bieden en toezicht te houden.

In iedere dagdienst is er per groep iemand aanwezig met de juiste kennis en competenties om los van de zorgtaken ook aandacht te besteden aan zingeving of een zinvolle dag-invulling van cliënten.

De zorgverleners kennen de naam van hun clienten en zijn op de hoogte van hun achtergrond en persoonlijke wensen.

Specifieke kennis, vaardigheden

Er is altijd iemand aanwezig die met zijn of haar kennis en vaardigheden aansluit bij de vragen en behoeften van de cliënten en bevoegd en bekwaam is voor de vereiste zorgtaken.

Er is in iedere locatie altijd een arts bereikbaar en oproepbaar. Deze arts reageert direct en is uiterlijk binnen 30 minuten ter plaatse. 

STER Reclame