NOS
Aangepast

'Een mooi begin, maar voor zorg is meer nodig dan alleen geld'

"We zijn al twee jaar bezig. Hugo en Carin hebben hem nu ingekopt, blijkbaar was dat ervoor nodig." De verpleegkundigen Eefje Stokvis-Van Heeken en Natasia ten Kattelaar reageren nuchter op het feit dat zij al zo lang actievoeren voor de verpleegzorg, terwijl Hugo Borst en Carin Gaemers nu het gezicht zijn van het succes.

Gisteren werd bekend dat verpleeghuizen er nog dit jaar honderd miljoen euro bij krijgen. Een reactie op het van manifest van Borst en Gaemers, dat uiteindelijk gehoor vond bij staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

Eefje en Natasia zijn blij met het geld, maar erkennen dat dat op zich nog geen verbetering brengt in de zorg in verpleeghuizen. "Het is een heel goed begin, maar er is denk ik meer voor nodig dan die honderd miljoen."

Voor betere zorg is personeel nodig en om dat personeel te vinden moet de zorg werken aan zijn imago. "Wij geloven dat als de voorwaarden er zijn - met voldoende opgeleid personeel - dat mensen ook wel weer willen gaan werken in de verpleeghuiszorg", zegt Van Kattelaar.

'Er is meer nodig dan alleen geld'

Recent kwam er meer aandacht voor de problemen, ook omdat de staatssecretaris persoonlijk geconfronteerd werd met de kwaliteit van de zorg: hij ondervond dat de zorg voor zijn moeder in het verpleeghuis niet optimaal was.

Vandaag presenteerde Van Rijn een nieuw Kwaliteitskader, met afspraken over de zorg die verpleeghuizen moeten leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl