Aangepast

'Wanneer hij wilde, kwam hij om me te verkrachten'

  • Sanne de Ronden

    verslaggever

  • Sanne de Ronden

    verslaggever

"Ik was gewoon zijn eigendom, alsof ik een huis of een auto was. Wanneer hij wilde, kwam hij naar me toe om me te verkrachten. Als ik weigerde, sloeg hij me en bedreigde hij me met de dood." De 23-jarige Nofa vertelt over de verschrikkingen die ze meemaakte toen ze als seksslaaf was gevangen bij Islamitische Staat.

Net als duizenden andere jezidi-vrouwen uit Mosul viel ze in de zomer van 2014 in handen van IS-strijders. "Ze vertelden ons dat we moslim moesten worden en dat we als slaaf onder de strijders zouden worden verdeeld." Nofa verzette zich en werd geslagen. De strijders dreigden haar te stenigen.

Uiteindelijk kreeg ze te horen dat ze die dag niet zou sterven. "We gaan je niet in een keer doodmaken, maar in duizenden keren, zeiden de IS-strijders. Als we je verhandelen, voelt het voor jou net alsof je dood bent."

'Wanneer hij wilde, kwam hij om me te verkrachten'

Nofa kwam terecht bij een man uit Tel Afar, een stad in Noord-Irak en werd door hem verkracht. "Meteen al de eerste nacht dat ik daar was."

Waar ze maar kon, probeerde ze zich te verzetten. Ze weigerde een hoofddoek te dragen en probeerde het wapen van de IS-strijder af te pakken om haarzelf of hem daarmee te vermoorden.

Ontsnappingspoging

De man probeerde haar daarom al snel te verkopen. Uiteindelijk kwam ze bij een man van 60 terecht, in een huis waar hij met zijn vrouw en dochter woonde. Van de vrouwen hoefde ze geen steun te verwachten. "Jij bent een heiden, met jou mag dit gewoon gebeuren, zei de vrouw tegen me. Mijn man kan met jou doen wat hij wil."

Ze deed een ontsnappingspoging, maar werd uiteindelijk teruggebracht door de mensen bij wie ze had aangeklopt voor hulp. "Daarna werd het nog tien keer erger. Hij mishandelde me iedere dag meerdere malen. Ik werd verkracht tot ik bewusteloos was. Ook zijn vrouw en dochter sloegen me."

IS gooide haar lichaam weg als eten voor de honden.

Nofa

Nofa heeft zelf vreselijke dingen meegemaakt, maar ook de dingen die ze bij andere meisjes en vrouwen heeft zien gebeuren, staan in haar geheugen gegrift. Ze vertelt over een jong meisje dat net als zij gevangen zat in Tel Afar. "Haar geschreeuw ging door merg en been."

'Ik zal dit meisje en haar geschreeuw nooit vergeten'

Ook zag ze hoe een meisje uit pure wanhoop zelfmoord pleegde. "IS gooide haar lichaam weg als eten voor de honden. De strijders waarschuwden dat dit ons lot zou zijn als we zelfmoord pleegden. Dan werden we gevoerd aan de honden."

Stem voor hun lijden

Uiteindelijk wist Nofa via een smokkelaar te ontsnappen. Ze woont nu samen met haar broer en zus in Duitsland. Haar zus zat ook gevangen bij IS en heeft dezelfde dingen meegemaakt, alleen kan zij er nog niet over praten. De zussen zijn via een speciaal hulpprogramma voor jezidi-vrouwen naar Duitsland gekomen.

Nofa leert nu de Duitse taal en hoopt later aan studie bouwkunde te beginnen. "Ik wil hier graag een normaal leven krijgen." Maar ze maakt zich ook grote zorgen over de vrouwen die nog gevangen zitten. "Ik wil een stem zijn voor hun lijden. De wereld moet horen wat zij nog steeds meemaken."

'Zij worden nog steeds verkocht en verkracht'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl