Nieuwsuur
Nieuwsuur

Wetsvoorstel D66: toestemming hulp bij zelfdoding bij voltooid leven

Een oudere die klaar is met zijn leven moet hulp kunnen krijgen bij zelfdoding. Dat staat in een wetsvoorstel van D66 dat Tweede-Kamerlid Pia Dijkstra vanavond in Nieuwsuur presenteert.

Er moet daarbij wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De oudere moet minimaal vijfenzeventig jaar zijn en er moet sprake zijn van een duurzame, weloverwogen en intrinsieke doodswens. Een speciaal opgeleide 'levenseindebegeleider' zal de hulpvraag beoordelen en toetsen. Achteraf wordt de procedure door een regionale toetsingscommissie gecontroleerd. 

Crisis binnen de sociaal-democratie. Deel 2: Duitsland

De sociaaldemocratie in Europa zit in een crisis. Veel kiezers voelen zich in de steek gelaten en stemmen nu op nationalistische partijen. Burgers missen een duidelijk antwoord op mondialisering, de komst van immigranten en op de Europese Unie. 

De SPD is nog altijd de tweede partij van Duitsland, maar in de rode arbeidersbolwerken brokkelt de steun af. Ook in deelstaat Noordrijn-Westfalen. In mei zijn daar regionale verkiezingen, een belangrijke graadmeter voor de landelijke verkiezingen komende herfst.

Dit is deel 2 van de serie over de crisis binnen de sociaaldemocratie door Europacorrespondent Saskia Dekkers.

STER reclame