Nieuwsuur

De uitzending van 17 december

Aangepast
Nieuwsuur

Kinderen in de pleegzorg in de knel vanaf hun achttiende

Kinderen in de pleegzorg zijn, als ze achttien worden, vaak aan hun lot overgeleverd. Ze mogen niet meer in een instelling wonen en pleegouders ontvangen geen vergoeding meer voor ze. De overheid verwacht dat ze op eigen benen kunnen staan, terwijl dat in de praktijk bijna nooit het geval is. Het zijn kwetsbare jongeren, met een moeilijke jeugd die nog niet aan 'op zichzelf' wonen toe zijn. 

Gemeenten hebben na de decentralisatie de zorgplicht gekregen, tot de jongere drieëntwintig jaar is. Op papier lijkt het dus goed geregeld, maar uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat er vaak problemen ontstaan. 

In de studio reageert John Goessens, voorzitter van het landelijk overleg pleegzorgaanbieders.

San Francisco op ramkoers met Donald Trump 

Het was één van Trumps belangrijkste campagnethema's: het aanpakken van illegale immigratie en het uitzetten van miljoenen mensen zonder papieren. Nu de inauguratie van Trump bijna een feit is, maken mensen die illegaal in het land verblijven of tijdelijke papieren hebben zich grote zorgen. 

Nieuwsuur ging kijken in San Francisco, één van de pakweg veertig sanctuary cities in Amerika. Het zijn veilige havens voor ongedocumenteerden, waar de autoriteiten zich niets aantrekken van het federale uitzettingsbeleid. San Francisco zet zich schrap voor een frontale aanvaring met de regering-Trump. 

GroenLinks voor deal met EU over Oekraïneverdrag

GroenLinks is voor het akkoord dat premier Rutte afgelopen week in Brussel bereikte over een aanvulling op het Oekraïneverdrag. En dat is goed nieuws voor het kabinet, want door de steun van GroenLinks wordt de kans groter dat er een meerderheid is voor het verdrag.

Op het verkiezingscongres van GroenLinks gaven de leden de vertegenwoordigers in beide Kamers de opdracht vóór goedkeuring van het samenwerkingsverdrag met Oekraïne te stemmen. Een meerderheid (55,6 procent) vindt dat met de nieuwe extra afspraken voldoende wordt tegemoetgekomen aan de bezwaren van de tegenstemmers.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame