Aangepast

Uitstel wet DBA vergroot chaos onder zzp'ers

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Twee weken geleden ging de zzp-wet DBA de ijskast in. Er zaten teveel haken en ogen aan de opvolger van de VAR-verklaring, waardoor er onrust ontstond onder werkgevers en zzp'ers. Het kabinet stelde de werking van de wet daarom uit tot 2018.

Staatssecretaris Eric Wiebes probeerde vervolgers in een filmpje op Twitter zzp'ers gerust te stellen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers hoeven zich volgens hem geen zorgen te maken.

Maar onder veel zelfstandigen is de onzekerheid alleen maar toegenomen. Het aantal zzp'ers dat opdrachten misloopt door onduidelijkheid rond de zzp-wet is met 30 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van marktbureau Intelligence Group.

Ook bij theatergezelschap Aluin in Utrecht is de verwarring groot. "Ik ben heel blij dat het een jaar is uitgesteld, maar de vaagheid blijft", vertelt zelfstandig actrice Hiske Eriks.

Voor Eriks betekent een jaar uitstel meer onzekerheid over haar carrière. "Ik zou graag als zzp'er blijven werken. Daar wil ik ook stappen in maken. Zo was ik van plan om in een broodfonds te stappen, maar als ik niet kan blijven freelancen is dat nutteloos. Dat heb ik nu uitgesteld."

Uitstel wet DBA vergroot chaos onder zzp'ers

Eriks werkt bij verschillende theatergezelschappen, onder meer Aluin, als zelfstandige. Onder de nieuwe wet DBA zou dat niet meer mogelijk zijn, omdat er sprake is van een gezagsverhouding. Een regisseur of theatergroep bepaalt wat acteurs spelen, en dat mag niet meer. Theatergezelschappen zouden acteurs in dienst moeten nemen.

"Voor sommige sectoren is deze regel heel geschikt, en gaat het schijnzelfstandigheid tegen. Maar niet in de podiumkunsten", vertelt Eriks. "Er is geen enkel theatergezelschap dat je een contract kan aanbieden."

Niemand snapt meer waar het over gaat, ook ik ben het spoor bijster.

Victorine Plante

Artistiek leider Victorine Plante bevestigt dat. "We kunnen geen dienstverband geven omdat wij geen werk kunnen garanderen. Maar we mogen nu eigenlijk ook geen zzp'ers meer inhuren. Het is chaos."

Met het uitstellen van de wet blijft het onduidelijk, vindt Plante. "Niemand snapt meer waar het over gaat, ook ik ben het spoor bijster. Ik heb een aantal keer naar de Belastingtelefoon gebeld, maar na 40 minuten onverrichte zaken weer opgehangen."

De VAR-verklaring was volgens Plante ideaal. "Acteurs waren flexibel, konden voor meerdere opdrachtgevers spelen, het was perfect voor cultureel ondernemen. Ik vind het idioot dat het niet meer kan."

De Tweede Kamer voelde Wiebes en minister Lodewijk Asscher vandaag aan de tand over de wet. De Kamer wilde weten hoe de twee de problemen op de zzp-markt gaan oplossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl