Aangepast

De uitzending van 7 december

Zorgverzekeraars worstelen met thuiszorg

Iedereen moet zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat is de wens van dit kabinet en ook veel ouderen willen dat. Maar zorgverzekeraars stellen dat het onbetaalbaar wordt om mensen tot het einde toe thuis te verzorgen. Sinds vorig jaar betalen zij de wijkverpleging.

"Sommige mensen hebben thuis wel heel erg veel zorg nodig. Die groep wordt steeds groter. Op enig moment moet je de vraag stellen: is thuis blijven met wijkverpleging nog wel het verstandigste om te doen? Of is opname in een verpleeghuis nodig?", Wim van der Meeren, voorzitter van zorgverzekeraar CZ.

Staatscommissie herijking ouderschap

Het moet wettelijk mogelijk worden dat een kind meer dan twee ouders heeft. Dat advies geeft de staatscommissie herijking ouderschap aan het kabinet. De commissie onderzocht twee jaar lang hoe zaken in het familierecht aangepast kunnen worden aan de veranderende maatschappij.

Nu het aantal meer-ouder gezinnen toeneemt, vindt de commissie het niet meer dan logisch dat een kind juridisch gezien meerdere ouders kan hebben. Het zou moeten gaan om maximaal vier ouders, die maximaal twee huishoudens vormen.

De commissie pleit ook voor een wettelijke regeling voor draagmoederschap. Door gebrek aan regelgeving richten Nederlandse wensouders richten zich nu op het buitenland.

Voorzitter van de commissie Aleid Wolfsen is te gast in Nieuwsuur.

De slag om Mosul

Terwijl alle ogen zijn gericht op Aleppo, gaat een paar honderd kilometer verderop in Irak ook de slag om Mosul onverminderd door. Al weken proberen Iraakse troepen Mosul te heroveren op Islamitische Staat.

De strijd om Mosul is een van de zwaarste tot nu toe omdat er naar schatting nog een miljoen mensen in de stad verblijven. Gisteren is het Iraakse leger een nieuw offensief begonnen en heroverde een wijk in het oosten van de stad op IS.

De Deense journaliste Puk Damsgård mocht mee met de Iraakse troepen Mosul in. Ze ontmoette families die iedere dag voor een duivels dilemma staan: thuis blijven in de oorlog of vluchten en hopen niet geraakt te worden door een sluipschutter of bom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl