Aangepast

Hoeveel mag thuis blijven wonen kosten?

Iedereen moet zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat is de wens van dit kabinet en ook veel ouderen willen dat. Maar wanneer houdt het recht op wijkverpleging op? Zorgverzekeraars stellen dat het onbetaalbaar wordt om mensen tot het einde toe thuis te verzorgen. Sinds vorig jaar betalen zij de wijkverpleging.

"Sommige mensen hebben thuis wel heel erg veel zorg nodig. Die groep wordt steeds groter. Op enig moment moet je de vraag stellen: is thuis blijven met wijkverpleging nog wel het verstandigste om te doen? Of is opname in een verpleeghuis nodig?", zegt Wim van der Meeren, voorzitter zorgverzekeraar CZ.

Lastig gesprek

CZ heeft vorig jaar 150 miljoen euro meer uitgegeven dan begroot, en ook voor 2016 wordt een stijging verwacht. Het wordt onhoudbaar, stelt Van der Meeren. "We kunnen eindeloos doorgaan met thuiszorg, maar dat betekent dat voor iedereen de premie omhoog gaat."

Wijkverpleegkundigen moeten daarom van CZ bij ouderen, die meer dan twaalf uur per week zorg krijgen, bespreken of thuis wonen nog wel de beste oplossing is. "Als mensen vinden: dit is de beste oplossing, dan blijft het zo. Geen misverstand. Maar we willen wel het lastige gesprek voeren."

Lisa-Lynn Fokker, wijkverpleegkundige in Nijmegen, heeft al met verschillende mensen dat gesprek gevoerd. Ze voelt zich met de rug tegen de muur gezet. "Ik wil hier geen onderdeel van zijn. Dit hoort achter de schermen thuis, ik wil vakinhoudelijk bezig zijn."

Zorgverzekeraars willen dat wijkverpleging vanuit een ander potje wordt betaald.

Art Lemkens

Directeur Art Lemkens van Interzorg Thuiszorg ziet dat zorgverzekeraars inzoomen op mensen die thuis langdurige zorg ontvangen.

"Wat zorgverzekeraars eigenlijk willen, is dat de kosten van hun bordje afkunnen en vanuit een ander potje worden betaald, in dit geval de Wet langdurige zorg (Wlz)."

Branchebelang Thuiszorg Nederland merkt dat alle zorgverzekeraars op zoek zijn naar cliënten die teveel zorg thuis ontvangen.

De Wlz en de Zvw: hoe zat het ook alweer?

Maar als de zorgkosten worden betaald uit de Wlz heeft dat grote nadelen voor patiënten. In de Wlz moeten ze een eigen bijdrage betalen, terwijl ze dat in de Zvw niet hoeven te doen. Ook krijgen mensen die thuis willen blijven wonen in de Wlz minder uren zorg.

In de Zvw is geen maximum gesteld aan het aantal uren zorg die mensen thuis kunnen krijgen. "Het lastige is nu dat het niet helder is wanneer je van die Zorgverzekeringswet naar die Wet langdurige zorg moet overgaan. Daar worstelen wij enorm mee", zegt Van der Meeren.

Interzorg-directeur Lemkens vindt dat politiek Den Haag aan zet is. "Wat overgeslagen is, is de discussie over wat thuis blijven mag kosten." Branchebelang Thuiszorg Nederland sluit zich daar bij aan.

Hoeveel mag thuis blijven wonen kosten?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl