1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Nieuwsuur
Aangepast

Wat doet Amsterdam al om illegale verhuur tegen te gaan?

De gemeente Amsterdam heeft nieuwe afspraken gemaakt met verhuursite Airbnb. Voortaan mogen Amsterdammers nog maar 60 dagen per jaar hun huis te huur zetten op Airbnb, daarna kunnen ze geen nieuwe boeking meer accepteren.

Daarnaast komt er een permanente hotline voor klachten en komt er een meldpunt voor buren die overlast hebben. Bovendien zegt de website toe om persoonlijke informatie van verhuurders te delen bij een strafrechtelijk onderzoek.

Op pad met het handhavingsteam

Ondertussen probeert Amsterdam zelf de illegale verhuur al aan te pakken met een handhavingsteam. Dat bezoekt twee dagen per week verdachte woningen. Nieuwsuur mag een dag mee op pad met handhavers Els en Huigen.

De dag begint met een ochtendbriefing, waarna Els en Huigen vertrekken naar zo'n vijf adressen. In het eerste pand dat ze bezoeken is het meteen raak. In het appartement verblijven vier Italiaanse toeristen en niets lijkt erop dat hier mensen wonen.

Op pad met de Airbnb-handhavers van Amsterdam

Een woning die alleen wordt gebruikt voor verhuur aan toeristen, wordt dezelfde dag nog voor drie maanden gesloten. "Het is wel een schok dat ze ons eruit schoppen. Wij wisten van niks. Dit verwacht je niet tijdens je vakantie", zegt een van de Italianen.

Het handhavingsteam zoekt actief naar panden die illegaal worden verhuurd. Ze gaan klachten na die via een meldpunt binnenkomen, maar struinen ook zelf de websites af. Door middel van scrapen halen ze veel informatie binnen.

"We halen veel informatie van de bekende boekingssites. We kijken dan wie de grote aanbieders zijn, de veelplegers noemen we dat", vertelt Tividor van Lijs, projectleider illegale hotels.

211 panden gesloten

Het afgelopen jaar werden 22.000 huizen en kamers in Amsterdam aangeboden op Airbnb. In een op de vijf gevallen bleek de verhuur illegaal. De gemeente kreeg 1100 meldingen over illegale hotels; sloot 211 panden en deelde 141 boetes uit.

Verhuur van een eigen woning via een site als Airbnb mag in Amsterdam, mits het niet meer dan 60 dagen is en met maximaal vier personen. De overige dagen moet er gewoon iemand wonen.

Wat doet Amsterdam al om illegale verhuur tegen te gaan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl