NOS NieuwsAangepast

Europese steden wisselen informatie over Airbnb uit

Europese toeristensteden, waaronder Amsterdam, gaan informatie over de aanpak van illegale verhuur delen. Afspraken die ze maken met Airbnb en informatie over digitaal rechercheren en handhaving worden voortaan aan elkaar doorgespeeld. De steden hopen zo sneller en steviger op te kunnen treden.

Vertegenwoordigers van de zestien Europese steden spreken in Barcelona over problemen met massatoerisme. Wethouder Laurens Ivens is daar namens Amsterdam bij.

Vuist maken

Ivens: "Het idee is dat we niet ieder het wiel opnieuw hoeven uit te vinden als het gaat om digitaal rechercheren. Ook willen we een stevigere vuist kunnen maken. Het illegale aanbod zit iedereen dwars."

Wat onder de definitie van illegaal aanbod valt, verschilt per stad. Zo mag je in Amsterdam niet meer dan 60 dagen per jaar een woning aanbieden, in andere steden wordt gewerkt met een beperkt aantal vergunningen.

"Sommige steden zeggen ook dat ze er nu nog geen last van hebben, maar willen weten wat ze moeten doen als het zover is. Andere, zoals Amsterdam en Barcelona, zijn er al volop mee bezig", zegt Ivens.

Bewoners betrekken

Zo is Amsterdam al langer in gesprek met Airbnb om voor elkaar te krijgen dat het bedrijf data deelt over verhuurders. Dit moet het voor de stad makkelijker maken om mensen aan te pakken die het maximale aantal overnachtingen van 60 per jaar overschrijden. Tot nu toe is dat nog niet gelukt.

Wel maakte Amsterdam met Airbnb afspraken over andere zaken, zoals het innen en afdragen van toeristenbelasting door het bedrijf. Volgens Ivens was het voor Amsterdam vooral nuttig om te horen hoe andere steden inwoners betrekken bij de handhaving.

Europese wetgeving

De zestien steden willen samen ook in gesprek met Europese wetgevers. Nu zorgt Europese wetgeving volgens Ivens er bijvoorbeeld voor dat het bedrijf juist in Europa minder makkelijk data kan delen met de steden dan bijvoorbeeld in China.

Eerder dit jaar kwamen stadsbestuurders uit onder meer New York en Barcelona ook al samen in Amsterdam om het probleem te bespreken. New York was dit keer wel uitgenodigd, maar was er niet bij.

Die stad maakte onlangs als eerste vergaande afspraken met Airbnb. Zo deelt het bedrijf data over verhuurders straks wel met New York. Ook mogen verhuurders in New York straks nog maar één woning op Airbnb aanbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl