Toeristische steden eisen inzage in data Airbnb

  • Karin Bakker

    redacteur

  • Karin Bakker

    redacteur

Over de hele wereld worstelen steden met de vraag hoe ze moeten omgaan met de gevolgen van Airbnb. Delegaties uit toeristische wereldsteden, zoals New York, Parijs en Barcelona, waren vandaag in Amsterdam om te bespreken hoe de uitwassen van de deeleconomie het beste kunnen worden bestreden.

De steden zeggen allemaal dat ze de gegevens van Airbnb nodig hebben om goed beleid te kunnen maken. Daarom gaan ze deze data gezamenlijk opeisen bij de verhuurwebsite.

Toeristische steden eisen inzage in data Airbnb

Je eigen woning verhuren aan toeristen is booming. Naar schatting worden 22.000 woningen in Amsterdam minstens één keer per jaar aangeboden op een van de verhuurwebsites. Hierbij is Airbnb met 75 procent marktaandeel veruit de grootste. Zeven procent van de toeristen in Amsterdam overnacht in een particuliere woning.

Er zijn inmiddels vele bedrijfjes die woningen beheren van afwezige huiseigenaren, zoals het bedrijf 60 Days. "Wij checken de gasten in en uit en zorgen voor de schoonmaak", zegt co-oprichter David van Tiel. "Ook zijn we een aanspreekpunt voor de gasten, zodat de eigenaar van de woning zorgeloos op vakantie kan."

60 Days houdt zich keurig aan de regels. Zo mogen woningen in Amsterdam niet meer dan zestig dagen per jaar verhuurd worden en aan niet meer dan vier personen tegelijkertijd.

Ik heb een paar keer de ambulance moeten bellen omdat er doorgesnoven toeristen voor mijn deur in elkaar waren gezakt.

Teunkie van der Sluijs, Amsterdammer

Volgens de gemeente Amsterdam houdt 81 procent van de verhuurders zich aan deze regels, maar er zijn ook negatieve verhalen.

De vakantieverhuur zorgt in steden ook voor overlast. Soms worden huizen midden in woonwijken gebruikt als illegale hotels en steden lopen inkomsten mis, omdat er geen toeristenbelasting wordt afgedragen.

Teunkie van der Sluijs woont in de binnenstad van Amsterdam en kan meepraten over de overlast. "Portieken zijn ondergekotst en er ligt huisvuil op straat. Ik heb zelfs een paar keer de ambulance moeten bellen omdat er doorgesnoven toeristen voor mijn deur in elkaar waren gezakt", zegt de Amsterdammer.

Ook hangen er meer drugsdealers rond in zijn straat. "Ik word door dealers gevolgd tot aan de voordeur omdat ze per se iets aan me willen verkopen. Het is ontzettend vervelend."

In zijn wijk worden meer dan honderd woningen via Airbnb aangeboden, waarvan vijftig permanent, zegt Van der Sluijs. Hij heeft een bewonersplatform opgericht om de wildgroei aan toeristenaccommodaties in zijn buurt tegen te gaan.

De delegatie van wereldsteden vandaag in Amsterdam

Steden lijken de groei van het bedrijf, actief in meer dan 191 landen, maar moeilijk te kunnen afremmen. Volgens de gemeente Amsterdam is samenwerking de remedie om grip te krijgen op het fenomeen en om ervoor te zorgen dat Airbnb adresgegevens vrijgeeft voor de handhaving.

"Op het moment dat je de data hebt wordt handhaving makkelijker", zegt de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren.

"Airbnb voert dit soort gesprekken met tienduizenden steden. Als die steden op een gegeven moment zeggen: wij willen erg graag samenwerken, maar we moeten beschikken over die data, dan denk ik dat Airbnb ook gaat nadenken."

60-dagenregel

Airbnb is op dit moment niet bereid om adresgegevens of individueel verhuurgedrag vrij te geven. Terwijl het bedrijf wel weet bij welke woningen de 60-dagenregel wordt overtreden.

Medeoprichter van Airbnb, Nathan Blecharczyk, liet dinsdag op vragen van Nieuwsuur weten binnenkort een nieuwe dataset aan Amsterdam aan te leveren. Dit zijn volgens de gemeente echter niet de benodigde gegevens om te handhaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl