Nieuwsuur
ANP

Minister Ard van der Steur van Justitie maakte vandaag bekend dat hij een extern onderzoek wil naar de vraag of oud-korpschef "Gerard Bouman heeft gedaan of nagelaten wat in zijn functie redelijkerwijs van hem mocht worden verwacht". 

Solistisch

Van der Steur wil meer weten over de rol van de oud-korpschef naar aanleiding van het interne onderzoek naar de declaraties bij de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. 

De huidige korpschef, Erik Akerboom, maakte vandaag de conclusies daarvan bekend: het declaratiegedrag bij de COR was "ondoelmatig en ondoeltreffend". 

Volgens Akerboom is de declaratie-affaire onder meer het gevolg van het solistische optreden van de voormalige COR-voorzitter Frank Giltay, die door andere leden van de COR niet werd tegengesproken. Akerboom heeft vorige maand aangifte gedaan tegen Giltay.

Wat was de rol van oud-korpschef Bouman?

"De onderbouwing en de verantwoording van de uitgaven zijn onzorgvuldig en onvolledig. Er is geld verspild en dat heeft de reputatie van de COR en het korps beschadigd. Deze conclusie stemt mij treurig en beschaamd", aldus Akerboom.

Maatpakken

De exorbitante uitgaven voor luxe feesten, cruises en peperdure vergaderlocaties veroorzaakten veel verontwaardiging, niet in de laatste plaats bij de Nationale Politie zelf, die was verwikkeld in een ingrijpende reorganisatie. 

"De maatpakken, het reisje naar Curaçao, feesten en partijen, veel lunches, dat stoort me allemaal erg", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond.

Akerboom: schandaal bij politie gevolg van gebrek aan toezicht

Is de steun voor de reorganisatieplannen van oud-korpschef Bouman wellicht gekocht? Akerboom: "Dat is een vraag die in het vervolg-onderzoek moet worden uitgezocht en vastgesteld."

"In ieder geval is hier de schijn gewekt van besmette besluitvorming", zegt Struis. "Er was veel druk, veel geld en er werd veel stroop rond de mond gesmeerd."

Minister van der Steur is geschrokken van de resultaten. Hij vindt het ernstig dat in een periode waarin veel van de politie is gevraagd de COR geld "niet doelmatig" heeft uitgegeven. 

De minister vindt het niet nodig dat Bouman - die dit moment adviseur is van de politie - terugtreedt zolang er onderzoek wordt gedaan naar zijn rol in de declaratie-affaire.

Wie het onderzoek gaat doen en hoe lang het gaat duren, is nog niet bekend. Van der Steur maakt dat later deze week bekend.  

Van der Steur: ex-korpschef Bouman niet op non-actief

STER reclame