"Niemand in Italië gelooft meer in de politiek. Politiek betekent voor ons alleen maar mensen die uit zijn op geld. Ze zijn niet gericht op het algemeen belang." Kapper Luca hoort iedere dag in zijn zaak in Turijn wat de mensen dwarszit. Ze zijn teleurgesteld in de regering van premier Matteo Renzi.
Renzi wilde een einde maken aan de economische malaise, maar het leven in Italië is nog altijd duur. "Er zijn echt veel frustraties vanwege de economische problemen", zegt Luca. Zijn kapperszaak Moda e Capelli kan enkel overleven door de lage prijzen die worden gehanteerd.
Turijn was ooit een bloeiende stad met een grote middenklasse, maar veel bedrijven zijn inmiddels gesloten. De bevolking voelt zich door de politiek verwaarloosd. Net als de meeste Italianen, willen de inwoners nieuwe leiders met schone handen.
De stad heeft sinds juni een burgemeester van de Vijfsterrenbeweging, de protestpartij die werd opgericht door komiek Beppe Grillo. Tot ieders verbijstering versloeg de 32-jarige Chiara Appendino de zittende burgemeester van de Democratische Partij van premier Renzi.
Volgens haar is er veel werk aan de winkel. "Ons grootste probleem is de armoede. Turijn is een schitterende stad, maar in een deel van de stad stijgt de armoede. We moeten zorgen dat de problemen daar verminderen. Dat is niet makkelijk, maar we hebben vijf jaar."
Veel gekozen politici van de Vijfsterrenbeweging leveren 70 procent van hun salaris in. Daardoor zit er 17 miljoen euro in een fonds waarvan honderden ondernemers, die geen lening krijgen van de bank, worden geholpen. De Vijfsterrenbeweging is de eerste politieke partij die de gewone Italiaan helpt aan een micro-krediet.
En dat spreekt veel Italianen aan. In heel het land wint de Vijfsterrenbeweging aan invloed. Dat zien ook de opiniepeilers. Professor Nicola Piepoli deed onderzoek naar de nieuwe kiezers van de protestpartij. Die komen volgens hem van alle kanten van het politieke spectrum.
De Vijfsterrenbeweging belooft een referendum te organiseren over de euro. Ook dat spreekt veel Italianen aan; zij zien de euro als de oorzaak van hun economische problemen. "De onvrede zit diep", zegt professor Piepoli. "We zitten in een crisis, waar de laatste regeringen ons niet uit hebben kunnen trekken. Ook de EU niet."
Burgemeester Appendino van Turijn wil het vertrouwen tussen de politiek en de burgers weer herstellen. "Tussen burgemeester en burger moet er rechtstreeks contact zijn. Wij willen die muur van wantrouwen afbreken."