Medisch dossier in handen patiënt: zegen of gevaar?

Met één druk op de knop vanuit huis het eigen medisch dossier inzien. Dat kan straks wanneer de nieuwe 'wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking gegevens' is aangenomen. Komende dinsdag stemt de Eerste Kamer hierover.

Meer eigen regie voor de patiënt is goed, zeggen voorstanders van de wet. Maar tegenstanders zijn bang dat vooral het bedrijfsleven zal profiteren en dat het beroepsgeheim wordt uitgehold.

Medisch dossier in handen patiënt: zegen of gevaar?

Patiënten hebben nu ook al de mogelijkheid om hun medische gegevens te bekijken, maar moeten dan wel eerst langs de arts. Die kan ze een papieren uitdraai geven. Met de nieuwe wet krijgen mensen het recht om vanuit huis hun medisch dossier in te zien.

Zelfbeschikkingsrecht

De Nederlandse patiëntenfederatie is blij met de wet, omdat deze meer zelfbeschikkingsrecht aan de patiënt geeft. Ook VVD-senator Jan Anthonie Bruijn is positief. Hij gaat dinsdag vóór stemmen.

"Hartstikke goed als je thuis gewoon van achter je computer rustig in je dossier kunt kijken om te kijken of de arts je goed begrepen heeft, toen je er was om te kijken of er geen foutjes ingeslopen zijn."

Wat er met een medisch dossier gebeurt kan ik nooit meer garanderen.

Huisarts Chantal de Vos-van het Zandt

Maar er is ook kritiek. Want als mensen straks makkelijk bij hun medische dossiers kunnen, valt de arts weg als beschermingsmechanisme.

"Op het moment dat die informatie naar jou toegaat, dus uit de computer van de arts wordt gehaald naar jouw eigen computer toe, dan is het weg bij het beroepsgeheim en valt het dus eigenlijk onder geen enkel geheim meer en kan iedereen doen met die data wat ie wil", zegt SP-senator Arda Gerkens.

Ze is bang dat patiënten straks verleid worden om hun medische gegevens te uploaden via allerlei commerciële apps. En zij is niet de enige. "Wat er met een medisch dossier gebeurt kan ik nooit meer garanderen, dat is out of my hands", zegt Chantal de Vos-van het Zandt, huisarts en bestuurslid van de Vereniging van Praktijkhoudende huisartsen.

Eén contract

Jan Marc Verlinden, directeur van een bedrijf dat nieuwe technologie ontwikkelt voor de zorg, hoopt inderdaad dat mensen hun medische dossier straks gaan uploaden via allerlei apps en clouds. Hij heeft zelf zo'n cloud ontwikkeld. Nu kan hij nog niet zo makkelijk bij de medische gegevens van een patiënt, maar dankzij de nieuwe wet komt daar verandering in. Verlinden hoopt dan ook dat de wet wordt aangenomen.

"Op dit moment moet je eerst een contract met het ziekenhuis afsluiten om aan bepaalde informatie te komen. En dan ook met de losse ziekenhuizen en dan óók nog aan de patiënt dat moeten vragen. Terwijl als alles al direct bij de patiënt aanwezig is, dan hebben we maar met één partij een contract af te sluiten."

Verlinden denkt dat veel Nederlanders straks hun gegevens met hem gaan delen. "Als ik het nu inschat en het huidige onderzoek bekijk, zal de helft van Nederland die stap gaan maken."

Betere behandeling

In ruil voor de medische gegevens biedt Verlinden een gezonder en prettiger leven. "Puur een betere op jou toegespitste behandeling met apps of apparaten die jij goed vindt voor jouw situatie. Jij hebt de keuze!"

Volgens Verlinden is zijn bedrijf zeker niet het enige bedrijf dat geïnteresseerd is in medische dossiers. "Nee allerminst, wij zijn natuurlijk een klein innovatief bedrijf, er zijn er meerderen. We kennen allemaal Google, Microsoft. Philips is op dit moment ook enorm bezig met zo’n platform."

Mensen weten heel goed dat dit gevoelige gegevens zijn.

VVD-senator Jan Anthonie Bruijn

De SP maakt zich grote zorgen over bedrijven als die van Jan Marc Verlinden. Maar de VVD gelooft niet dat patiënten hun gegevens straks met Jan en alleman gaan delen. Bruijn:

"Mensen weten heel goed dat dit gevoelige gegevens zijn. Als mensen dat uiteindelijk willen doen, dan staat het ze vrij", zegt Bruijn.

"Je kunt er natuurlijk ook voor pleiten om het hele internet af te schaffen als je bang bent voor deze dingen, maar dan gaan we terug naar het stenen tijdperk en daar wordt de gezondheidszorg zeker niet beter van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl