Medisch dossier
NOS NieuwsAangepast

'Instanties eisen bij patiënt inzage medisch dossier'

Gemeenten, arbodiensten, verzekeraars en andere instanties zetten patiënten vaak onder druk om hun medisch dossier af te geven. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op basis van een enquête onder 175 artsen.

Instanties mogen dat helemaal niet vragen aan patiënten. Als ze vragen hebben over een medisch dossier, moeten ze contact opnemen met de zorgverlener. Daarvoor moeten ze dan weer wel toestemming vragen aan de patiënt.

Volgens huisarts en voorzitter van de LHV Carin Littooij moeten patiënten zich meer bewust zijn van hun rechten. "Huisartsen zouden bij twijfel over de opvraag van het dossier met hun patiënt moeten bespreken wat instanties wel en niet mogen doen."

Redenen

Van de ondervraagde artsen zegt bijna zestig procent meerdere keren per jaar een verzoek van een patiënt te krijgen die het medisch dossier wil hebben. Negen op de tien artsen geven daar gehoor aan, maar ze vragen dan ook waarom de patiënt het dossier wil hebben.

Veruit de meeste patiënten vragen om hun medisch dossier omdat een instantie het wil inzien. Een gemeente wil bijvoorbeeld kunnen inschatten of iemand huishoudelijke hulp nodig heeft. Andere vaak genoemde redenen zijn dat iemand van huisarts wisselt of gewoon nieuwsgierig is naar de inhoud.

Tweede Kamer

Deze week ontstond er op sociale media veel discussie over het opvragen van medische gegevens door zorgverzekeraars na een besluit van de Tweede Kamer. Veel mensen vreesden dat door dat besluit het medisch beroepsgeheim werd afgeschaft. Maar de Kamer besloot juist dat verzekeraars patiënten moeten informeren na het bekijken van medische gegevens. Daar hebben ze tot drie maanden na inzage de tijd voor.

Toch maken nog veel mensen zich zorgen. Een petitie die stelt dat 'het medisch beroepsgeheim moet blijven' is inmiddels als duizenden keren ondertekend.

NOS op 3 maakte onderstaande video over wat er nu besloten is.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl