Nieuwsuur
Getty Images

Het beeld ging de hele wereld over: twee zwarte Amerikaanse atleten die tijdens een huldiging van de Olympische Spelen in 1968 hun vuist omhoog hielden. 

Atleten Tommie Smith en John Carlos protesteerden met de 'Black-Power'-groet tegen de ongelijke behandeling van zwarten in de Verenigde Staten. Ze werden het olympisch dorp uitgezet en geschorst door het olympisch comité.

Na bijna vijftig jaar worden Smith en Carlos in ere hersteld op het Witte Huis. Ze worden door president Obama, samen met de olympische ploeg van Rio, gehuldigd.

'Black Power-groet' van Smith en Carlos

De Amerikaan Tyrone 'Tree' Marioneaux herinnert het moment zich nog goed. "Ik voelde me trots toen ik het zag op televisie. Er was in die tijd veel onrust. Wij zwarten probeerden op te komen voor onze rechten en die twee jongens hadden de moed daar zo te staan."

Marioneaux (66) ontvluchtte in 1973 de armoede en het racisme in de VS. Hij kwam naar Amsterdam waar hij sindsdien basketbaltraining geeft. 

'Hoog tijd dat atleten Smith en Carlos in ere worden hersteld'

Hij heeft bewondering voor Smith en Carlos. "Het waren topsporters dus ze konden alles verliezen en ze wisten dat ze weg gestuurd zouden worden. Dat stond in de regels. Daarnaast hadden ze de publieke opinie tegen zich."

Het eerherstel van beide atleten komt op een moment dat de ongelijke behandeling van zwarte Amerikanen opnieuw een groot thema is in de VS. Ook in de sport.

American footballspeler Colin Kaepernick weigert sinds vorig jaar september op te staan voor het volkslied. Hij knielt omdat hij zijn trots niet wil tonen "voor een land dat zwarte en andere mensen met een kleur onderdrukt". Veel andere sporters doen sindsdien met hem mee.

Kaepernick (midden) knielt samen met twee ploeggenoten tijdens het volkslied AFP

Kaepernick kreeg na zijn protest veel kritiek, omdat hij geen respect zou tonen voor zijn land. President Obama vond juist dat de footballspeler een belangrijke discussie aanzwengelde en benadrukte dat hij het recht heeft om dit te doen. 

Basketbaltrainer Marioneaux begrijpt dat zwarte sporters weer protesteren. "Ze worden bijna gedwongen door het politiegeweld dat er is tegen zwarte Amerikanen. Bijna elke dag worden er zwarten doodgeschoten door de politie. Het is goed dat zij dit onder de aandacht brengen."'

Het protest van Smith en Carlos heeft toen ook geholpen, zegt Marioneax. "Het is dan ook hoog tijd dat ze in ere worden hersteld. Het is goed dat er nu een leider is die dit doet, ook al is het decennia gelelden."

STER reclame