De studio van Nieuwsuur
Aangepast

De uitzending van 29 september

'Extreem geweld in Nederlands-Indië was structureel'

In het voormalige Nederlands-Indië is structureel massageweld gebruikt en zijn oorlogsmisdaden gepleegd door Nederlandse militairen, met medeweten van de politieke en militaire leiding in Den Haag en Batavia.

Het is de conclusie van de nieuwe historische studie De brandende kampongs van Generaal Spoor van historicus Rémy Limpach, die vandaag is gepresenteerd.

Nieuwsuur spreekt erover met Limpach zelf en met historicus Gert Oostindie. Ook vertelt Indië-veteraan Flip Jüch over zijn ervaringen. In de studio zit advocaat Liesbeth Zegveld die nabestaanden van Indonesische oorlogsslachtoffers bijstaat.

'Stop met ontgroeningen'

Groningen wil af van ontgroeningen bij studentenverenigingen. De gemeente, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen willen dat studentenverenigingen ermee stoppen.

De gemeente en de onderwijsinstellingen vinden de recente gebeurtenissen bij studentenvereniging Vindicat volstrekt onacceptabel en keuren het gedrag af. Ze vinden dat er een cultuurverandering nodig is: van ontgroening naar introductie.

Bij de ontgroening van het studentencorps Vindicat werd een aspirant-lid zo hard op zijn hoofd geslagen, dat hij met hoofdletsel moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Vorige week kwam dezelfde vereniging ook al in het nieuws door een bangalijst die werd gepubliceerd.

In de studio zit Jan Borleffs, voorzitter van de Adviescommissie Introductietijden Groningen.

Eerherstel voor atleten 'Black Power-groet'

Het beeld ging de hele wereld over tijdens de Olympische Spelen van 1968: twee zwarte atleten die tijdens een medailleceremonie met gebogen hoofd en een vuist in de lucht protesteerden voor meer gelijkheid tussen blank en zwart.

Tommie Smith en John Carlos werden vervolgens door het Amerikaans olympisch comité naar huis gestuurd. Het comité zag het gebaar als steun aan de Black Power-beweging die opkwam voor de rechten van zwarte Amerikanen in de jaren zestig en zeventig.

Bijna vijftig jaar later worden Smith en Carlos in ere hersteld. Hun rehabilitatie vindt plaats op het Witte Huis, waar president Barack Obama de Amerikaanse deelnemers aan de Olympische Spelen in Rio ontvangt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl